Затворени у притвору у Косовској Митровици штрајкују глађу

Након што су четири затвореникa ненајављено пребачена у затвор у Подујеву, затворени у Притворном центру у Косовској Митровици започели су у суботу штрајк глађу. Канцеларија за КиМ оштро осуђује пребацивање затвореника.

Срби у затвору у северном делу Косовске Митровице штрајкују глађу због пребацивања четворице оптуженика из тог, у затворски центар у селу Грдовац код Подујева, у којем су на издржавању затворске казне само осуђеници албанске националности.

Осим што су четворица пребачених једини Срби међу затвореницима, у Грдовцу ниједан од затворских чувара није српске националности.

Међу пребаченим Србима су Слободан Гаврић, осуђен у првостепеном поступку за тероризам и Зоран Вукотић осумњичен за ратне злочине.

Гаврић за два дана треба да се појави пред Апелационим судом у другостепеном поступку, до суђење Вукотићу још није ни заказано.

Браниоци пребачених Срба кажу да је поступак изведен без најаве и потребне процедуре.

Живојин Јокановић, адвокат Слободана Гаврића сматра да то не обећава да ће имати нормалан статаус.

"Тешко је рећи да се то може искључити, али је мало вероватно да ти људи могу имати нормалан третман какав прописује закон о извршењу кривичних санкција. Када то кажем имам у виду баш то што се тамо налазе углавном лица која су испољила и одговарала за најтежа дела, на плану поремећаја и угрожавања међунационалних односа. Другим речима, велики број тамо одговара за злостављање или убиство Срба", каже Живојин Јокановић.

У Притворном центру у Косовској Митровици притворено је око 40 притвореника међу којима су и затвореници који су осуђени на затворске казне.

Канцеларија за КиМ оштро осуђује пребацивање затвореника

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију најоштрије осуђује пребацивање четворице осуђеника српске националности из Притворског центра у Косовској Митровици у затвор код Подујева, чиме је безбедност тих људи доведена у питање.

"Овим провокативним потезом погажени су основни принципи човечности и људска права осуђеника и директно изазвана одлука затвореника у Притворском центру у Косовској Митровици да ступе у штрајк глађу, плашећи се да би и они могли бити пребачени у неки од затвора у којима су казну до сада издржавали искључиво Албанци'', наведно је у саопштењу.

Канцеларија за Косово и Метохију ће у оквиру расположивих инструмената правне помоћи настојати да допринесе разумном решавању ове ситуације, а то значи стварању услова за безбедан боравак у притвору и издржавање казне за све притворенике и осуђенике српске националности.

Упозоравамо да су овакве опасне једностране акције Приштине заправо поигравање са људским животима, и да је стога неопходно да реагују и међународне инстанце које се старају о функционисању правосуђа на Косову и Метохији, наведено је у саопштењу. 

Грађанска иницијатива СДП тражи објашњење од Еулекса

Грађанска иницијатива СДП најоштрије је осудила изненадну одлуку да се неколико притвореника из затвора у Косовској Митровици пребаци у затвор у Подујеву.

Ова необразложена акција узнемирујућа је, не само за породице пребачених притвореника, већ и за целокупну јавност на северу Косова наводи се у саопштењу.

"Подујево је етнички очишћен, албански град, па боравак притвореника српске националности у истом угрожава њихова љидска права", наводи Грађанска иницијатива СДП и посебно истиче ''да је ово још један у низу примера двоструких аршина''.

Подсећамо косовске власти и Еулекс да су чланови Дреничке групе једноставно побегли, када су требали да буду пребачени у за њих ''неодговарајући'' затвор у Митровици, наводи се у саопстеју.

''Хитно тражимо реакцију Еулекса, чији је један од основних циљева боравка на Косову заштита људских права, да разјасни, али и поништи ову одлуку, и врати притворенике у Косовску Митровицу'', наводи се у саопштењу.

Не мешамо се у одлуке правосудних органа, али се боримо за основна љуска права српског народа на Косову, стоји на крају саопштења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво