Пожар тешко оштетио КБЦ "Драгиша Мишовић"

Захваљујући брзој интервенцији хитне помоћи, ватрогасаца, полиције и болничког особља, избегнута могућа трагедија у Клиничко болничком центру "Драгиша Мишовић". У пожару који је синоћ избио није било жртава. За мање од два сата ватра угашена, а сви пацијенти евакуисани на време. Велика материјална штета.

У пожару који је избио синоћ, око 22.45 часова, у Клиничко болничком центру "Драгиша Мишовић" није било жртава. Ватра је угашена за мање од два сата, а сви пацијенти су евакуисани.

Захваљујући брзој интервенцији сарадњи и хитне помоћи, ватрогасаца, полиције и болничког особља избегнута је могућа трагедија.

Ватрогасци су стигли у року од три минута након дојаве да је избио пожар на крову четвртог спрата болнице "Драгиша Мишовић". Тада је кров већ био захваћен пожаром. Током гашења ватре два ватрогасца лакше су повређена.

На четвртом спрату, који је тек реновиран, није било пацијената. У том тренутку у болници је било готово 300 болесника, а међу њима и тек оперисаних.

Заменик директора КБЦ Драгиша Мишовић Мома Јаковљевић био је у шоку. "Дневно оперишемо 20 људи. То су људи у шок соби или интензивној нези, 22 пацијента су на апартима, сви су евакуисани лепо, сјајно одрађено. Сви су са све машинама изнешени да им живот није угрожен", рекао је Јаковљевић.

Комадант Ватрогасне бригаде Београд Миле Јовичић наводи да се одмах кренуло у евакуацију болесника. "Нама у помоћ пристигло је особље и полиција жандармерије и други припадници МУП-а".

Шеф дежурне екипе Ватрогасне бригаде кја је гасила пожар Милош Мајсторовић изјавио је да су ватрогасци добили пет дојава од грађана, али ни једна није била из круга болнице.

"Могли смо и другације да реагујемо, да пошаљемо и мање екипа на терен, али смо решили да се не играмо", рекао је Мајсторовић.

Директор Хитне помоћи Бранислав Лазић каже да је на први знак узбуне дошло пет екипа Хитне помоћи, "а када су вуђене размере евакуације дошло је још 15 екипа које су извршиле евакуацију негде око 120 пацијената до најближе установе".

Брзом интервенцијом екипа сви болесници изведени су на сигурно, а поједини су имали проблема са дисањем. У гашењу пожара један ватрогасац задобио је лакше повреде руке.

Више од 30 ватрогасних и полицијских возила

Повређени ватрогасац Пеђа Таловић повреде је задобио током гашења стола.

"Изгубили смо контакт са двојицом који су били на самом крову. Ишао сам горе по њих и када смо силазили, срушили смо се низ степенице пали су преко мене и напрсао ми је зглоб", објашњава Таловић.

Министар здравља Томица Милосављевић поручује породицама пацијената да се не брину и да ће наредних дана учинити све да лечење свих болесника буде организаовано на најбољи могући начин.

Министар полиције Ивица Дачић рекао је да је најважније што није било жртава и да се истражује узрок избијања пожара. Дачић је апеловао на грађане да не верују гласинама да је у болници била постављена бомба, као што је полицији дојављено. Контрадиверзионе екипе утврдиле су да је реч о лажној дојави.

У кругу болнице било је више од 30 ватрогасних и полицијских возила, саобраћај је до два сата иза поноћи био обустављен у околним улицама, а ни пешацима није био дозвољен приступ болници.

Штета велика, још нема процене

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, Предраг Марић, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекао је да је још прерано за оцене о штети у Клиничко-болничком центру.

Марић је навео да процене материјалне штете још нема, али да је она велика будући да је ватра захватила више од 1.200 квадратних метара.

Полиција ће извршити увиђај у току преподнева, па ће се о насталој штети знати више када стигне саопштење МУП-а.

Спекулације о подметању бомбе у згради КБЦ-а, Предраг Марић је одбацио наводећи да је дојава бомбе стигла 6 минута после пријаве пожара у болници.

Сарадња свих служби на терену је била добра, истакао је начелник Сектора за ванредне ситуације, и додао да су се, два повређена ватрогасаца, вратила на лице места после указане помоћи.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво