Лимај по четврти пут негира кривицу за ратне злочине

Некадашњи командант "ослободилачке војске Косова" Фатмир Лимај пребацио је одговорност за убиство два Албанца у новембру 1998. године на Главни штаб бивше "Ослободилачке војске Косова", истичући да није био део те акције.

Након што је против њега по четврти пут подигнута оптужница за ратне злочине, Фатмир Лимај је негирао кривицу у вези са убиством двојице Албанаца.

Специјално тужилаштво у Приштини некадашњег команданта "Ослободилачке војске Косова" на подручју Малишева, терети да као командант локалне јединице није учинио ништа да спречи убиство Рамиза Хоџе и Сељмана Бинишија.

Лимај је синоћ изјавио да је за ово кривично дело под истрагом био три пута. Два пута од стране Умника и једном од стране Међународног трибунала у Хагу.

Тврди да је правосудни систем на Косову испуњен тужиоцима и судијама, за које је сигуран, да раде на упропашћавању људи. Најавио је да ће након подизања нове оптужнице, своју борбу усмерити на разоткривању појединаца и група које користећи институције, "желе да униште одређене људе".

Према наводима оптужнице, Лимај намерно није учинио ништа како би спречио убиство два Албанца, нити је после убиства Хоџе и Бинишија казнио починиоце.

Фатмир Лимај, познат и по ратном надимку "командант Челику", био је командант зоне у којој су се та два убиства догодила.

Рамиза Хоџу су убили припадници "Ослободилачке војске Косова" и прогласили га издајицом. Његову егзекуцију, још тада, признао је главни штаб ОВК у "коминикеу број 4".

Рамиз Хоџа и Сељман Биниши су, у прогласу ОВК, означени као издајници који су у сарадњи са Агимом Краснићијем, кога је ОВК такође убила, водили специјални рат против "Ослободилачке војске Косова".

Хоџина породица је, међутим, у годинама после рата тврдила да је убиство имало сасвим другу позадину, те да је Рамиз Хоџа ликвидиран пошто је, као симпатизер Демократског савеза Косова Ибрахима Ругове, штитио локалног имама.

Маскирани припадници ОВК су тада уместо имама у аутомобил убацили Рамиза Хоџу. Нешто касније, на истоветан начин отет је и Биниши. ОВК их је убила недалеко од Малишева.

Оптужница против Лимаја подигнута је у дану када је у косовској скупштини изгласана резолуција о заштити вредности борбе бивше "Ослободилачке војске Косова". Реозолуција за коју је гласао и Фатмир Лимај је реакција већине албанских посланика на пресуду Дреничкој групи, осуђеној на неколико десетина година затвора због ратних злочина почињених током сукоба на Косову.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво