Пожар у нерегистрованом старачком дому у Панчеву – три особе погинуле, 12 повређених

У пожару који је избио у стамбеној згради у Панчеву погинуле су три особе, а 12 је повређено. Ради се о старијим људима, јавља дописник РТС-а. Полиција ухапсила две особе – организатора непријављеног старачког дома и издаваоца просторија.

Пожар је избио у троспратној стамбеној згради, у улици Светог Саве у Панчеву, број 60а, у једном од три стана која су служила за издавање и претворена у старачки дом, јавља дописник РТС-а.

Три особе преминуле су од последица гушења. Међу страдалима и повређенима је највише старих, болесних и слабо покретних. 

Повређени су превезени у панчевачку болницу, одакле су три особе послате у Београд – двоје на ВМА, због тровања угљен-моноксидом и они су сада стабилно, а једна бака у Звечанску због теже опекотине на десној страни тела.

"Ових осморо који су код нас збринути су стабилно и не очекујемо погоршање њиховог здравственог стања", рекао је директор Опште болнице Панчево Слободан Овука.

Један пацијент је смештен на одељење интензивне неге, а преосталих седам пацијената на одељење хирургије.

Међу повређенима је и неговатељица. 

Пожар је избио у 04.50, а у гашењу ватре учествовало је седам ватрогасаца и три возила, саопштила је полиција.

Припадници Сектора за ванредне ситуације успели су да угасе пожар.

Према сазнањима РТС-а, највероватније се запалио кревет у једном трособном стану на другом спрату, а дим се проширио на још један стан који се налази изнад.

Војислав Пријић и Душанка Ресановић који су, срећом, задобили само са лакше повреде кажу да се све догодило веома брзо и да су видели пламен и густ дим. Не сећају се детаља ове несреће. 

"Спавао сам и када су повикнули 'ватра, спасавајте се', ја сам се вратио у собу да отворим прозор и изашао сам на терасу, па отишао на први спрат", прича Војислав Пријић. 

Према расположивим подацима, у дому у коме је избио пожар боравио је 21 корисник, а од тог броја три корисника су након несреће преминула, 12 је повређено, двоје су преузели сродници, док је за пет корисника позван Центар за социјални рад у Панчеву како би их збринуо.

Узроци ове несреће биће утврђени по завршетку увиђаја, каже Боро Мајкић из Сектора за ванредне ситуације у Панчеву.

Ухапшене две особе

У међувремену, полиција је ухапсила две особе одговорне за неовлашћено организовање нелегалног старачког дома у Панчеву.

Ухапшена је Љ. М. због основа сумње да је починила кривично дело тешко дело против опште сигурности. Полиција је ухапсила и издаваоца просторија С. С., због сумње да је починио кривично дело помагање у извршењу тешког дела против опште сигурности.

Министар полиције Небојша Стефановић je рекао да ће даља истрага утврдити узроке пожара.

Полиција ради на утврђивању свих околности које су довеле до пожара, рекао је Стефановић новинарима.

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин je рекао да је ухапшеној жени до сада два пута забрањиван рад у тој делатности.

"Ово је трећи пут, пронашли смо исту жену са истим радницима као и претходна два пута, да раде у илегалним домовима и све на терирорији Панчева. Морам да питам Тужилаштво и надлежне органе како је могуће да она то ради трећи пут", рекао је министар новинарима на београдском Сајму књига.

Вулин је додао да на сајту Министарства рада постоји списак легалних домова за старе и апеловао на децу да не остављају своје родитеље у илегалним домовима, нагласивши да они нису власништво своје деце и да нису потписали сагласност да буду у тим домовима.

"Као што видите они немају здравствену заштиту, немају лекара, противпожарну заштиту. Држава не може све сама, не може да истражи сваки стан. Овај дом је био чак и део хостела", рекао је Вулин.

Министарство рада, запошљавања, борачких и социјалних питања затворило је у протекле две године 46 илегалних домова, у оквиру акције појачаног надзора, односно затварања илегалних домова за старе због лоших, а и опасних услова за живот.

На сајту Министарства иначе може се наћи списак свих лиценцираних објеката за смештај старих особа.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се