Младен Обрадовић ослобођен оптужби за нереде на Прајду

Апелациони суд у Београду је вођу организације "Образ" Младена Обрадовића и његове сараднике правоснажно ослободио оптужби за организовање нереда у Београду током одржавања "Параде поноса" у октобру 2010.

Одлуком Апелационог суда је одбијена жалба тужилаштва и потврђена је пресуда Вишег суда у Београду, који је Обрадовићу и његовим сарадницима зимус изрекао ослобађајућу пресуду за кривично дело насилничко понашање на јавном скупу, рекла је портпаролка суда Мирјана Пиљић.

У образложењу пресуде Апелационог суда се, између осталог, наводи да је првостепени суд правилно нашао да дела која се окривљенима стављају на терет нису кривична дела, односно да у оптужници нису описане радње извршења из којих произлазе законска обележја кривичних дела, која су предмет оптужења, додала је Пиљићева.

Првом првостепеном пресудом Обрадовић је био осуђен на две године затвора, а остали од шест месеци до годину дана затвора, али је њу 2013. године укинуо Апелациони суд у Београду и наложио да се суђење понови, након чега су ослобођени оптужби.

Од оптужби су сада правоснажно ослобођени и Обрадовићева супруга Јелена, као и Милош Поповић, Марко Лазаревић, Душан Илић, Игор Маринковић, Никола Видовић, Срђан Савовић и Александар Живковић, Добрица Радоњић, Дамир Грбић и Крсто Миловановић, Младен Милосавац и Горан Андрејев.

Обрадовић је био оптужен да је као секретар удружења грађана "Српски отачаствени покрет Образ" почетком октобра 2010. године, као коловођа, заједно са осталим припадницима те организације, одржавао састанке у циљу договора око спречавања одржавања "Параде поноса".

То је, како се сумња, учињено у оквиру кампање "Чекамо вас", како би изазвали мржњу и нетрпељивост засновану на дискриминаторском основу. Међутим, Обрадовић и његови најближи сарадници ухапшени су рано ујутру на дан одржавања "Параде", тако да у нередима нису учествовали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво