Брацановић сведочио на суђењу за убиство Ћурувије

Некадашњи заменик шефа Ресора државне безбедности МУП-а Србије Милорад Брацановић изјавио је у Специјалном суду у Београду да је од бившег министра унутрашњих послова Душана Михајловића чуо да је новинара Славка Ћурувију убио Лука Пејовић.

Брацановић, који је у време убиства Ћурувије био начелник Одељења за контраобавештајне, обавештајне и безбедносне послове Јединице за специјалне операције (ЈСО), рекао је на суђењу за убиство Ћурувије да је Михајловић то рекао на једном од састанака с начелницима свих управа (полиције и ДБ-а).

На питање судије Снежане Јовановић ко је све присуствовао састанку и када је одржан, Брацановић је рекао да су били присутни сви начелници управа, а да је састанак одржан 2001. или 2002. године.

Он се сетио да су састанку присуствовали и тадашњи начелник Управе криминалистичке полиције Радован Кнежевић и начелник Ресора јавне безбедности (Сретен) Лукић.

Брацановић је рекао да су на састанцима које је Михајловић држао, убиство Ивана Стамболића, злочин на Ибарској магистрали и убиство Ћурувије увек биле теме и да је Михајловић увек питао до чега се дошло у истразима.

Милорад Брацановић је сведочио и да је неко почео да прича да има нека сазнања о убиству Ћурувије, али да је Михајловић потом рекао: "Ви немате појма, њега је убио неки криминалац Лука (Пејовић)".

Он је додао и да је чуо да је Пејовић потом убијен, а на питање судије Јовановић да ли је Михајловић рекао још нешто, одговорио је одречно. Брацановић је додао и да мисли да је Михајловић то изјавио да би показао како су припадници полиције неспособни.

Навео је и да је током НАТО бомбардовања боравио на Косову и Метохији и да је неколико пута долазио у Београд и хеликоптером и џипом.

Брацановић је рекао и да не може да се сети колико је пута и чиме долазио у Београд, када је ишао сам, а када са командантом ЈСО Милорадом Луковићем Легијом.

"Често смо долазили у Београд, не знам да ли пет, шест, седам или осам пута и сада то могу само да нагађам", рекао је Брацановић додајући да је некада ишао са Легијом и да је некада командант ЈСО ишао сам.

У изјавама новинарима испред зграде Специјалног суда адвокати окривљених и оштећених оценили су, у различитим контекстима, да је сведочење Брацановића било значајно.

Правни заступник породице Ћурувија, адвокат Слободан Ружић је рекао да је веома важно што је Брацановић потврдио да су и он и Легија долазили хеликоптером у Београд.

"Јасно смо чули да су долазили хеликоптером у Београд и то је веома важно јер Марковић (окривљени некадашњи начелник ДБ-а) тврди да тога није могло да буде", рекао је Ружић који сматра да је и тиме потврђен Улемеков исказ.

Правни заступник окривљених Милана Радоњића и Ратка Ромића, адвокат Зора Добричанин Никодиновић рекла је да се на данашњем као и на малтене сваком од претходних рочишта чуло име Луке Пејовића.

Истакла и да је тужилаштво могло да прикупи све податке о лету хеликоптера у то време, "уколико их је уоште било" подсетивши да је Марковић рекао да хеликоптери у периоду НАТО бомбардовања нису летели.

Суђење ће бити настављено саслушањем сведока у петак 28. октобра.

Ћурувија је убијен на Ускрс 11. априла 1999. у Београду, а за његово убиство Тужилаштво за организовани криминал терети тадашњег начелника ДБ-а Радомира Марковића, начелника београдског центра ДБ-а Милана Радоњића и бившег главног инспектора Друге управе ДБ Ратка Ромића.

По оптужници, Ћурувију је убио Мирослав Курак, који је у бекству, а саучесник му је био Ромић, који је, као и Радоњић, ухапшен јануара 2014.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи