Окончана драма испред зграде Владе Србије, ухапшен мушкарац с бомбом

Mирослав Станковски стар 39 година, који је претио да ће се разнети бомбом испред зграде Владе Србије ухапшен је и задржан по налогу Вишег тужилаштва у Београду. Драма у Немањиној трајала око три сата. Избегнуто активирање бомби и угрожавање сигурности, каже министар полиције Небојша Стефановић и додаје да је инциденту претходила породична свађа. Премијер поручује да је ово била тешка ноћ. Портпаролка тужилаштва Лепосава Вујановић рекла да ће Становски у недељу бити саслушан.

Мушкарац из Београда претио је испред зграде Владе Србије да ће активирати две ручне бомбе, јавио је репортер РТС-а са лица места. Полиција је потврдила да је ухапшен М. С, који је задржан по налогу Вишег јавног тужилаштва.

Како сазнаје РТС, реч је о Мирославу Станковском (1977), којег су јаке полицијске снаге успеле да савладају након скоро три сата преговарања. Он је ухапшен око 06.45.

Станковски је прослеђен тужилаштву, а прети му кривична пријава.

Осумњичени је задржан по налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду, а портпаролка тужилаштва Татјана Секулић каже да се утврђују све чињенице и околности под којима се десио овај инцидент.

Након тога ће бити донета одлука о даљем току поступка, додала је Секулић. 

Претходно је МУП саопштио да је надлежни тужилац обавештен, а да се рад на овом случају наставља. 

Драма у Немањиној улици почела је око четири сата после поноћи, када је Станковски аутомобилом дошао испред зграде Владе и запретио да ће се разнети.

Како сазнаје РТС, реч је о човеку који је од раније познат полицији. У досијеу има више кривичних пријава због разбојништва и крађа. Он је тражио да разговара са инспектором који је радио на једном његовом случају.

Постојала је опасност да активира бомбе јер је у једном тренутку из њих извукао осигураче. На крају је осигураче вратио на место и одложио бомбе. После тога је ухапшен.

Велики број припадника полиције, Хитне помоћи и ватрогасаца налазио се у Немањиној улици у Београду, где су дошли и припадници САЈ-а, као и снајперисти.

Стефановић: Акција изведена професионално

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је испред зграде Владе Србије у Београду професионално и добро изведена акција којом је избегнуто активирање бомби и угрожавање безбедности.

"Најважније је да није било жртва", рекао је Стефановић новинарима у Нишу додајући да ни према особи која је претила да ће активирати бомбе није примења сила.

Министар је рекао да је та особа ухапшена и да је за њу постојао кривични досије, те да је тражила разговор са припадницима криминалистичке полиције који су пре неколико година водили предмет у једном од случаја када му је поднета кривична пријава, као и да та особа има једну пресуду која још није правоснажна.

Стефановић је навео да је та особа дошла у четири ујутру и да је савладана нешто пре седам сати.

Како је рекао, идентификован је и утврђено је да постоји постоји кривични досије за њега, односно да има више кривичних дела угрожавања безбедности, претњи и слично.

"Тражио је да разговара са неким од припадника полиције који су водили један од тих предмет. Ми смо посумњали у добре намере исхода таквих разговора и зато смо укључили одмах преговарачки тим и та особа је рекла да има код себе бомбу и држао је ручну гранату у руци на којој је касније скинуо осигурач", навео је Стефановић.

Ангажовани су специјални тимови београдске полиције, интервентне јединице, а затим и САЈ. Стефановић каже и да је од првог тренутка ситуација стављена под контролу, тако да није било угрожавања безбедности грађана.

Полиција је направила обруч око те особе која је била испред владе водећи рачуна о безбедности припадника полиције који су били на безбедној удаљености, а да могу да ураде свој посао и врше комуникацију, додао је Стефановић.

Навео је да је због тога један део саобраћаја преусмерен да не би дозволили да ико дође у домет.

"Ово је професионално и јако добро вођена акција која је резултирала да је лице савладано на крају и да смо избегли активацију ручне граната. Оперативни рад је у току који ће утврдити да ли постоје неке друге околности које још увек не знамо", рекао је Стефановић. 

"Важно је да нисмо имали изгубљене животе - што је јако важно у оваквим ситуацијама јер је и то један од могућих исхода када неко дође са ручном бомбом и прети да је баци", нагласио је Стефановић.

Захвалио је свима који су ту акцију добро одрадили и што су избегнута било каква повређивања, па чак и те особе која је претила, јер није дошло до употребе било какве силе, осим када је полиција применом полицијских овалашћења ту особу савладала и привела.

Инциденту испред Владе је, према речима Стефановића, претходила породична свађа у његовом домаћинству са оцем, а те информације су добијене и из његове куће.

"Можда је и та свађа била окидач да крене у извршење овог дела. Након свега овога идемо даље и утврдићемо све чињенице и околности. Истрага ће показати да ли је био под утицајем наркотика или алкохола, и један део истраге води у том смеру", додао је министар полиције.

На место догађаја одмах су стигли припадници Интервентне јединице, Специјалне антитерористичке јединице, Преговарачког тима и друге екипе Министарства унутрашњих послова, саопштио је МУП.

Возило Паркинг сервиса одвезло је аутомобил за који се сумња да припада М. С.

Саобраћај, који је био блокиран, брзо је нормализован у свим централним градским улицама, осим у Немањиној, где су трамваји на линији 2, 3, 7, 9 и 12 и даље неко време стајали због квара.

 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво