Нехату Тачију притвор од 30 дана, у Приштини траже ослобађање

Посланик Алијансе за будућност Косова Даут Харадинај затражио је "хитно ослобађање" регионалног командира косовске полиције у јужном делу Митровице Нехата Тачија. Министарство спољних послова Косова поручује "да понашање српских званичника отвара велику дилему да ли Београд жели нормализацију односа с Косовом и због чега се у Бриселу води дијалог две стране".

Нехат Тачи је по потерници правосуђа Србије због тероризма ухапшен и одређен му је притвор од 30 дана.  

Даут Харадинај је у саопштењу преко Фејсбук налога рекао "да Србија са оваквим акцијама показује исту логику политичког деловања као у дане свог бившег лидера Слободана Милошевиц́а".

Он сматра да Приштина треба да успостави реципроцитет према Београду, тврдећи да је Косово наступило према Србији са много уступака.

Реаговали су и у Министарству спољних послова Косова, поручивши "да понашање српских званичника отвара велику дилему да ли Београд жели нормализацију односа с Косовом и због чега се у Бриселу води дијалог две стране".

"Ово понашање је неприхватљиво и не доприноси доброј атмосфери у дијалогу који две земље воде у Бриселу. Дакле, као такве треба их избећи и не треба да се поновљају", рекао је заменик министра спољних послова Владе Косова Ваљон Муртезај.

Поводом хапшења је реаговала и Парламентарна комисија за људска права, родну равноправност, нестале особе и петиције која је навела да је с узнемирењем примила вест о "арбитрном и незаконитом хапшењу" Нехата Тачија, као и да овим потезом Србија доказује да наставља да наопаку политику хапшења и застрашивања грађана Косова на основу неоснованих и фалсификованих оптужница.

Огласио се и Одбор за заштиту људских права и слобода који је хапшење регионалног директора косовске полиције оценио као настојање Србије да амнестира криминалне структуре које су починиле злочине на Косову.

Према наводима косовских медија, Тачи је протеклих година око 20 пута био или пролазио кроз Србију.

Нехат Тачи је ухапшен на пункту Кончуљ пре два дана на основу расписане потернице по наредби Вишег суда у Нишу због кривичног дела тероризма.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се