Албанија уништава доказе због Харадинаја

Албански премијер Саљи Бериша наредио "службама безбедности да униште документа о несталим Србима на Косову, њиховом транспорту у Албанију и трговини органима", тврди српско тужилаштво за ратне злочине.

Свега дан након што су албанске власти одбациле затхев Србије за спровођењем истраге о судбини око 300 Срба, киднапованих 1999. године на Косову и наводима да су на северу Албаније мучени и на крају убијени како би се њихови органи продали на нелегалном тржишту, српско тужилаштво за ратне злочине оптужило је премијера Албаније Саљија Беришу да је наредио "уништавање доказа о несталим Србима".

Како је за РТС Онлајн речено у Тужилаштву за ратне злочине, Бериша је такву наредбу издао под утицајем бившег премијера Косова и команданта западног фронта Ослободилачке војске Косова Рамуша Харадинаја.

Према наводима које је српско тужилаштво доставило албанским колегама, отети Срби одвођени су са Косова на неколико локација на северу Албаније, укључујући околину Кукеша, Тропоју и рудник Дева, где су се током и непосредно након сукоба налазили кампови ОВК.

Тај део границе наслања се на зону одговорности "Дукађин" коју су контролисале Харадинајеве снаге. 

Хашки трибунал у априлу је, због недостатка доказа, ослободио Харадинаја оптужби везаних за мучење, силовање, убиства и противправно затварање Срба и осталих неалбанаца током сукоба српских снага безбедности и албанских побуњеника 1998. године. Читаво суђење протекло је под сенком озбиљних притисака на сведоке.

"Дошли смо до закључка да је политика имала велики утицај на прикривање ратних злочина почињених над Србима и неалбанцима на Косову и Метохији. Књига Карле дел Понте је за Албанију, очигледно непријатно сведочење", кажу у Тужилаштву.

Албанска тужитељка Ина Рама је делегацији из Београда пренела да истрага албанског и хашког тима није потврдила наводе Карле дел Понте о трговини органима киднапованих Срба, потврђено је у Тужилаштву.

Документација за Савет Европе и Савет безбедности

"Mи ћемо сада, преко Министарства правде, о свим доказима и нашој посети Албанији обавестити Дика Мартија, специјалног известиоца за трговину људским органима Парламентарне скупштине Савета Европе. Наше наводе ћемо послати и надлежнима у Савету безбедности УН", закључују у Тужилаштву.

Бивша хашка тужитељка Карле дел Понте је у књизи "Лов, ја и ратни злочинци" навела да је тужилаштво дошло до сазнања да су Србима који су 1999. године нестали на Косову вађени бубрези и други органи, који су кријумчарени и продавани страним клиникама.

Истрага српских власти усмерена је ка расветљавању околности под којима је око 300 Срба, отетих након окончања сукоба на Косову, пребачено у нелегалне логоре на северу Албаније, где су мучени, након чега су им хируршким интервенцијама одстрањивали виталне органе, које би касније продавали.

Такође, затражена је и истрага о наводима да се у околини места Тропоја, Кукеш и у близини рудинка Дева налазе масовне гробнице у којима су сахрањивани остаци отетих особа. "Заробљени цивили су подвргавани тортури и мучењу...Тужилаштво за ратне злочине дошло је и до информација о наводном постојању масовне гробнице у којој су сахрањени посмртни остаци заробљених лица", наводи српско тужилаштво.

Као одговорни за ову операцију означени су некадашњи локални команданти бивше Ослободилачке војске Косова, али и званичници УНМИК-а, који су игнорисали позиве да се расветли судбина несталих Срба и осталих неалбанаца.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво