Младићевој одбрани одобрено да се жали на термине за завршне поднеске и речи

Судије Хашког трибунала одобриле су одбрани генерала Ратка Младића да уложи жалбу на термине за улагање завршних поднесака и одржавање завршних речи, које је раније одредило расправно веће.

По тој одлуци, тужиоци и браниоци завршне писане поднеске могу да поднесу до 25. октобра. Завршне речи би, по одлуци судија на коју ће се Младићева одбрана жалити, биле од 5. до 15. децембра. Хашки процес генералу Младићу тиме би практично био окончан.

Младићева одбрана је претходно предложила да рок за улагање писаних завршних поднесака буде 12. јануар 2017. Усмене завршне речи уследиле би, по предлогу одбране, пет недеља касније, у фебруару идуће године.

Одбрана је тај захтев образложила процедуралним и техничким тешкоћама, с којима се суочила не својом кривицом.

Пошто је расправно веће председавајућег Алфонса Орија одбило тај предлог и одредило термине за завршне поднеске и речи, одбрана је затражила да та одлука буде преиспитана или да јој се дозволи да на њу уложи жалбу.

У захтеву за улагање жалбе, Младићева одбрана је тврдила да грешке расправног већа при одређивању рокова за завршне поднеске и речи, утичу на правичност целог суђења, односно на могућност бранилаца да завршне аргументе изложе "у потпуности и на професионалан начин".

Одбрана је нагласила да је то "од кључног значаја јер би могло значајно утицати на исход суђења".

Тужилаштво је, с друге стране, оценило да је захтев одбране без основа и да "траћи време суда и настоји да успори окончање суђења".

Иако је одбило да своју одлуку о терминима за окончање процеса генералу Младићу поново размотри, расправно веће је данас одобрило одбрани да уложи жалбу на ту одлуку.

У образложењу судије су навеле да би питање времена за припрему завршних аргумената "могло у значајној мери утицати на правичност процеса или исход суђења".

Судије су подвукле да је боље да то питање убрзо реши жалбено веће, него да се исти проблем разматра после изрицања првостепене пресуде генералу Младићу.

О жалби одбране на рокове за завршне поднеске и речи одлучиваће ускоро Жалбено веће Трибунала.

 Младићева одбрана: Право оптуженог на фер суђење прекршено

Претходно је Младићева одбрана, средином маја, тврдила да је право оптуженог на фер суђење прекршено тиме што су правни помоћници судија који су учествовали у састављању осуђујуће пресуде Радовану Караџићу исту помоћ сада пружају судијама у процесу против генерала Младића.

По одбрани, тиме је прекршено основно процесно правило да је генерала Младић невин док се, на суђењу, не докаже да је крив.

Одбрана је тада затражила да јој расправно веће пружи подробне информације о томе који су судијски помоћници из предмета Караџић ангажовани у процесу генералу Младићу.

Алтернативно, браниоци су затражили да читав процес генералу Младићу буде проглашен неисправним, због кршења његовог права на правично суђење.

Бивши командант Војске Републике Српске, генерал Младић (73) оптужен је за геноцид у Сребреници; за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; за терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и за узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Оптужница у пет тачака Младића терети за прогон, истребљење, убиства депортације и присилно премештање, као злочине против човечности. У још пет тачака Младић је оптужен и за убиство, терор, незаконите нападе на цивиле и узимање талаца, као кршење закона и обичаја рата.

Суђење генералу Младићу почело је у мају 2012, годину дана пошто је, после 16 година бекства, био ухапшен у Србији и изручен у Хаг.

Тужилаштво је извођење доказа против Младића завршило у фебруару 2014. Доказни поступак одбране трајао је од маја 2014. до 16. августа ове године.

Према оквирном плану Хашког трибунала, првостепена пресуда генералу Младићу требало би да буде изречена до новембра 2017.године.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво