Прекинуто рочиште по жалби одбране Оливера Ивановића

Прво рочиште по жалби одбране Оливера Ивановића на првостепену пресуду прекинуто је због захтева одбране о изузећу албанског судије из састава судског већа. Процес ће бити настављен 11. октобра.

Рочиште које је почело у 10 часова у Апелационом суду у Приштини прекинуто је, а рочиште које је било заказано за сутра неће бити одржано, јавља дописник РТС-а.

О жалби Оливера Ивановића на пресуду од девет година затвора расправљаће се када председник Апелационог суда одлучи о захтеву одбране да из судског већа буде изузет албански судија.

Адвокати Оливера Ивановића тврде да судија који је припадник албанске националности не може бити објективан и да је мисија Еулекс основана да би судила у предметима као што је овај. Истичу да је тај процес базиран на етничкој основи и политички мотивисан.

"Наши разлози за изузеће судије су принципијелни, а не личне природе, и тако треба да буду схваћени. Што се тиче овога одлагања суђења, ми то нисмо желели, ми смо захтев за изузеће судије поднели истога дана кад смо о његовом имену обавештени – то је било пре 20 дана, и очекивали смо да је суд о томе решио. Међутим, то што суд није решио не иде никако на нашу кривицу, већ на њихову. Ми смо били спремни да се суђење данас и сутра настави, како је и планирано – али свеједно, за две недеље ће се наставити и видећемо како ће ићи", рекао је адвокат Оливера Ивановића Небојша Влајић.

Ивановић је више од две и по године у притвору због оптужби да је починио ратни злочин. 

О томе да ли ће бити потврђена пресуда против Ивановића или ће случај бити враћен на поновно разматрање одлучује трочлано судско веће, које чине Дритон Мухареми, Радоши Петров и Ана Беднарек, са Петровим на челу.

Одбрана Оливера Ивановића наводи у жалби коју је поднела Апелационом суду да је Ивановић оптужен да је командовао јединицом, а притом нико није рекао која је то јединица, издао решење да се стрељају Албанци, што, истичу у одбрани, није доказано, те је и само један сведок потврдио његово присуство на месту где су убијени Албанци.

Рочишта се одржавају у Приштини где је седиште Апелационог суда. Рочишта су отворена за јавност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво