Влајић: Албански судија не може бити објективан у случају Ивановић

Више од две и по године Оливер Ивановић се налази у притвору због оптужби да је починио ратни злочин. Осуђен је на девет година затвора, али је његова одбрана поднела жалбу о којој ће у наредних 15 дана одлучивати Апелациони суд у Приштини. Прво рочиште је заказано за сутра, а адвокат Оливера Ивановића, Небојша Влајић, за РТС каже да се предстојећа рочишта са нестрпљењем чекају.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Небојша Влајић је рекао да Ивановићев правни тим сматра да судија који је припадник албанске националности не може бити објективан и да је Еулекс мисија основана да би судила у предметима као што је овај.

"Сматрамо да судија припадник албанске националности није објективан. Еулекс је мисија основана да осуђује предмете као што је овај, и кривична дела у којима је жртва и постала жртва јер је припадник одређене националности. Уколико је за овај случај одређен судија Албанац, нека буде и судија из Србије", рекао је Влајић.

У жалби коју су поднели Апелационом суду, Влајић каже да je Ивановић оптужен да је командовао јединицом, а притом нико није рекао која је то јединица, издао решење да се стрељају Албанци, што, истиче, није доказано, и само један сведок је потврдио његово присуство на том месту.

"Убеђен сам да је суђење базирано на етничкој основи и сваког дана се види да смо ми подељено друштво. Помирења између Срба и Албанаца није било и зато је Еулекс ту. Судија није у стању да пресуђује јер је предмет дубоко политизован, још пре три године албанска штампа Ивановића је прогласила кривцем и њима суђење није потребно", истиче Влајић.

Рочишта ће бити одржана у Приштини где је седиште Апелационог суда, у два наврата, сутра и прекосутра и средином октобра. Влајић истиче да се такве седнице обично завршавају за један дан.

"Ивановић ће бити пребачен у Приштину за време рочишта, а за транспорт је задужена притворска јединица, сваки дан ће одлазити и долазити пошто он жели да присуствује. Служба је обавезна да обезбеди превоз, рочишта су отворена за јавност, али суднице су велике па ће јавност и Ивановићева породица моћи да присуствују", објашњава Влајић.

Истиче да је Ивановић оптимиста и да га највише бодри чињеница да није крив и да ће истина изаћи на видело, рекао је Влајић. Додаје да рочиште почиње сутра у 10 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво