Швендиман: Радићу непристрасно и без страха

Главни тужилац Специјалног суда за злочине ОВК на Косову Дејвид Швендиман поручио је да ће свој посао обављати професионално и да ће истраге против одговорних за злочине водити "непристрасно и без страха". Нагласио је да још има посла у вези са оптужницама.

"Одлуке ћу доносити на основу чињеница које имамо и које ћемо наставити да прикупљамо. Радићу правично, енергично, без страха или пристрасности", рекао је Швенидман у Хагу, на првој конференцији за новинаре од избора на функцију специјалног тужиоца тог суда.

Бивши амерички тужилац рекао је и да је "свестан политичке осетљивости" свога рада, али је поновио да ће бити вођен чињеницама и законом.

Такође се осврнуо на тежак пут од идеје до успостављања специјалног суда и захвалио је на финансијској и другој подршци Европске уније, Холандије, САД и других у међународној заједници.

"Нико не треба да сумња да је ово врло озбиљан подухват", нагласио је Швендиман.

Швендиман није желео да спекулише о броју оптужница, као ни о времену кад ће оптужнице бити подигнуте додавши да ће јавност бити одмах упозната са подизањем оптужнице.

"Чврсто верујем да журба није пријатељ правде, али то није ни непотребно одлагање", рекао је он обећавши да тога неће бити у сферама које су у његовој надлежности.

Швендиман је поновио да је преостало још посла који треба да се уради, те да ће га бити још више пре него што буде у могућности да донесе формалне одлуке о оптужницама.

"Кад будемо спремни урадићу оно на шта ме обавезују докази и закон, ниједан минут пре, ниједан минут после", нагласио је Швендиман.

Такође је упозорио да не треба веровати никаквим информацијама које долазе из неименованих извора, већ само онима које долазе од њега лично или суда.

Нагласио је да делује као независан тужилац и да не прима налоге ни од кога.

Његова професинална дужност је, како је додао, да потврђује оптужнице на основу довољних доказа, а одговорност да жртве обавести у вези са напретком истрага.

"Ја сам у обавези да штитим жртве и да обезбедим да заштићене информације остану поверљиве и сигурне, да сведоци који нам дају доказе не би били застрашени, повређени или да им се прети", нагласио је Швендиман.

Швендиман, који је 30 година био тужилац у Америци, а радио је и у Босни и Херцеговини и Авганистану, рекао је да из личног искуства зна колико болно може да буде процесуирање масовних злочина.

Суд спреман за рад у првој половини 2017.

Претходно је секретарка тог суда Фиделма Донлон најавила да би у првој половини следеће године требало да буде све спремно за почетак рада Специјализованих већа Косова.

Како је речено приликом представљања новог суда, који би требало да се бави злочинима на Косову, сада је у току процес избора судија.

Донлонова је представила и интернет страницу Специјализованих већа Косова, како се суд званично зове, као и Специјализованог тужилаштва, чиме ће они отпочети комуникацију с јавношћу.

Суд ће "водити судске поступке о наводима који проистичу из Извештаја Парламентарне скупштине Савета Европе од 7. јануара 2011, а у којем се износе наводи о тешким прекограничним и међународним кривичним делима".

У том извештају, специјални известилац Савета Европе Дик Марти писао је о злочинима над отетим Србима на Косову и у Албанији и изнео сумње да су некима од њих у Албанији вађени органи којима је касније трговано.

Наводе из Мартијевог извештаја истраживала је, пре формирања суда, специјална радна група ЕУ коју је предводио амерички правник Клинт Вилијамсон, који је потврдио да је пронашао доказе за неке од тврдњи изложених у Мартијевом извештају.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво