На Косову очекују да ће Специјални суд утицати на политичку елиту

У Хагу ће данас бити представљен Специјални суд за злочине ОВК на Косову, а аналитичари очекују да ће оптужнице бити подигнуте и против неких актуелних косовских лидера.

Аналитичар Неџмедин Спахиу изјавио је да очекује да ће Специјални суд изазвати промене на политичкој сцени Косова и промене у косовској политичкој елити, односно да ће неки актрери који су били на политичкој сцени скоро две деценије сићи са ње.

Спахиу је у изјави за Танјуг рекао да очекује да ће, након почетка рада Специјалног суда за ратне злочине, косовска политичка позорница бити промењена и да ако се то не би догодило онда би то било велико разочарање за грађане Косова.

Председник Српске листе Славко Симић изјавио је да очекује професионалан и непристрасан рад суда и тужилаштва у процесуирању ратних злочина које су починили припадници ОВК, подсетивши да је тужилачки тим у претходних неколико месеци пуно радио на прикупљању доказа.

Симић је рекао да је сигурно да ће од прикупљених доказа зависити и број оптужница које ће Специјални суд подићи а да искуство показује да је главни изазов за тужиоце заштита сведока, због чега очекује да суд употреби све механизме да сведоке заштити.

Такође од овог суда очекујем да процесуира све оне за које постоје индиције да су пре, за време и после ратних сукоба починили ратне злочине и да пред овим судом сви буду једнаки, дакле да нема привилегованих, рекао је Симић.

Тужилац Ненад Трифуновић изјавио је да је уверен да ће Специјални суд осудити неког од озбиљних људи из косовског политичког естаблишмента.

Подсетио је да је када је Слободан Милошевић преминуо Хашки трибунал потрошио око 1,2 милијарде долара.

Претпостављам да код Специјалног суда неће бити на располагању толики новац али да ће бити озбиљан.

“Ако се да неки озбиљан новац, озбиљан новац и за западне прилике, неко ће морати да заврши у затвору, односно суд мора да оправда своје деловање некаквом осуђујућом пресудом,” рекао је Трифуновић.

Истакао је да не би да спекулише ко ће то бити, али да је сасвим уверен да ће бити неко од озбиљнијих људи из косовског естаблишмента.

Суд ће водити судске поступке о наводима који проистичу из Извештаја Парламентарне скупштине Савета Европе од 7. јануара 2011, а у којем се износе наводи о тешким прекограничним и међународним кривичним делима.

У том извештају, специјални известилац Савета Европе Дик Марти писао је о злочинима над отетим Србима на Косову и у Албанији и изнео сумње да су некима од њих у Албанији вађени органи којима је касније трговано.

Наводе из Мартијевог извештаја истраживала је, пре формирања суда, специјална радна група ЕУ коју је предводио амерички правник Клинт Вилијамсон који је пронашао доказе за неке од тврдњи из Мартијевог извештаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара