Упад у Храм Христа спаса у Приштини, подметнута ватра

Непозната лица провалила су у недовршени српски православни Храм Христа спаса у центру Приштинe и подметнула ватру, навео је отац Сава на "Твитеру".

Епископ Рашко-призренски Теодосије најоштрије је осудио тај инцидент указавши да је он последица одбијања косовских власти и полиције да поставе сталну заштиту пред храмом који је више пута до сада био изложен провалама и скрнављењу.

"Подметање ватре у објекту који припада Српској православној цркви у центру Приштине, нажалост, показује да наши црквени објекти нису адекватно заштићени на Косову и Метохији. Већ два пута смо постављали нова метална врата на недовршеном Храму Христа спаса и оба пута имали смо провале, а овом приликом и подметање ватре. Два пута смо се до сада званично обраћали косовском министру за унутрашње послове како би се пред храмом поставио стални полицијски пункт и оба пута остали смо без одговора", навео је епископ Теодосије.

Епископ је навео и да тај инцидент наноси штету свима на Косову и Метохији и да не доприноси изградњи поверења.

Епархија Рашко-призренска саопштава да ће обавестити и међународне представнике на Косову и Метoхији.

Министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић најоштрије је осудио скрнављење храма.

"Подметање пожара у светињи али и ломљење спомен плоче у Старом Грацком, насилни протести у Мушутишту последице су све чешће појаве нетолеранције, национализма и радикализма у косовском друштву", рекао је Јевтић агенцији Танјуг.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво