Резултат истраге: Толимир умро од инфаркта, лечење било адекватно

Пензионисани генерал Здравко Толимир који је 8. фебруара преминуо у притворској јединици Хашког трибунала, умро је од срчаног удара, а његово лечење је било адекватно, показала је истрага коју је спровео међународни суд у Хагу.

Истрагу, чије је налазе објавио судски Механизам, правни наследник Хашког трибунала, спровео је дански судија Ванг Јунсен.

У извештају судије Јунсена наводи се да је генерал Толимир у притвору у Шевенингену преживео неколико срчаних удара и да је у два случаја, брзом интервенцијом особља, био успешно враћен у живот.

Толимиру су, како се прецизира у извештају, хируршким интервенцијама у крвне судове били уграђени мрежица која спречава закречење (стент) и унутрашњи дефибрилатор.

Анеуризам мозга, од којег је Толимир такође боловао, није био узрок смрти, закључак је истраге.

Генерал Толимир умро је у притворској јединици суда 8. фебруара ове године.
Хашки трибунал га је претходно правоснажно осудио на доживотни затвор, прогласивши га кривим за геноцид у Сребреници у јулу 1995.

Толимир је у то време био помоћник команданта Војске Републике Српске за обавештајно-безбедносне послове.

У време смрти, Толимир је чекао да из Шевенингена буде пребачен у једну од европских земаља на издржавање казне.

Судија Јунсен је у извештају прецизирао да су Толимиру још 2007, одмах пошто се нашао у притвору Хашког трибунала, у једној хашкој болници пронађене неправилности у раду срца, али да је он "одбио даљу дијагностику и лечење".

Крајем јануара 2015, Толимир је примљен у болницу с "нетипичним симптомима" срчаног удара, после чега му је уграђен "стент".

У јулу 2015, са Толимиром је разматрана могућност да му буде уграђен унутрашњи дефибрилатор који регулише неправилан срчани ритам, а средином тог месеца генерал је доживео срчани удар.

"Успешно је повраћен уз помоћ екстерног дефибрилатора, који је успоставио његов нормалан срчани ритам", наводи се у саопштењу.

Толимир је потом пребачен у болницу, где му је 22. јула 2015. уграђен унутрашњи дефибрилатор, пише судија Јунсен.

Из извештаја судије произлази да је Толимир тада инфаркт доживео током физикалне терапије, док је био на траци за ходање и трчање.

У извештају се наводи да су генералова супруга и његов правни саветник Александар Гајић тврдили да је тај инфаркт изазвао физикални терапеут који је повећао брзину траке на којој је Толимир вежбао.

Притворски лекар Паулус Фалке рекао је, међутим, да је у то време, "Толимирово стање било стабилно и без назнака срчаних поремећаја" и да је, стога, "физикална терапија сматрана безбедном".

Судија Јунсен је закључио да "нема основа за закључак да је тај инцидент био изазван небригом".

Крајем августа 2015. Толимир је поново имао срчани удар и пао је у ћелији. При паду је поломио ребра и имао унутрашње крварење у глави. Унутрашњи дефибрилатор му је стабилизовао срчани ритам, пребачен је у болницу, где је утврђено да се дефибрилатор био активирао и два дана раније.

Месец дана касније, крајем септембра 2015, уследио је још један срчани удар, а Толимира су у живот повратили стражари. Пребачен је у болницу у којој је остао шест дана.

Од тада, генерал Толимир је по извештају судије Јунсена, отежано ходао и морао је да користи ходалицу.

Рад срца генерала Толимира био је поремећен и у новембру 2015, када је на један дан био у болници. Тада му је у ћелији постављен болнички кревет, са дугметом за узбуну у случају да му позли.

По извештају судије Јунсена, четири дана пред смрт, Толимир се пожалио на вртоглавицу.

Судија подробно описује и како је дошло до Толимирове смрти, 8. фебруара, на основу изјава очевидаца и снимака са безбедносних камера.

Те вечери око 20.15 Толимир је уз помоћ ходалице дошао до телефонске говорнице у ходнику притвора.

"Окренуо је ходалицу, укочио је и сео на њу. Изгледало је да се моли, затим је ставио наочаре, узео слушалицу, а потом се опет, како изгледа, молио. Нешто касније, око 20:18, Толимир се згрчио, склизнуо низ ходалицу и пао на под", утврдила је истрага.

У помоћ су му притекла четири стражара, обучена за пружање прве помоћи, и један притвореник, такође обучен за тај посао, који је био на суседном телефону. Давали су му вештачко дисање, масирали срце, а употребили су и спољни дефибрилатор.

Лекар је стигао после 12 минута, а две екипе спољне хитне помоћи за 16 и 23 минута. Њихови напори да врате генерала Толимира у живот остали су безуспешни, а доктор Фалке је у 21:09 утврдио да је он умро.

Судија Јунсен утврдио је да су стражари и лекар поступали "брзо, ефикасно и координисано" и да је њихово поступање било "за похвалу".

Обдукцијом коју су обавиле холандске власти, утврђено је да је генерал Толимир који је пре хапшења 2007. преживео мождане ударе, боловао и од анеуризма мозга, али да то није био непосредан узрок смрти.

Судија Јунсен закључио је да је смрт генерала Толимира била "последица обољења срца".

Истрагом је утврђено и да је Толимирово лечење, док је био у притвору Трибунала, било "адекватно", односно на истом нивоу на којем је здравствена заштита у Холандији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи