Бачена бомба на кућу директора РТК

На кућу генералног директора РТК-а Ментора Шаље у Приштини бачена је експлозивна направа, највероватније ручна бомба. Нема повређених. Група "Руговасит" одговорна за напад, преноси портал "Индексонлајн". Канцеларија за КиМ забринута због есклације насиља на Косову.

Група која себе назива "Руговасит" (Руговци) преузела је одговорност за напад ручном бомбом на кућу генералног директора РТК Ментора Шаље, објавио је приштински портал Индексонлајн.

Та група је у саопштењу навела да је синоћни напад само упозорење, оптуживши Шаљу да "држи само страну владе".

"Уколико (Шаља) одмах не поднесе оставку у РТК, живот ће му бити у опасности. Он не објављује шта каже опозиција јер се она противи демаркацији, посебно када је у питању Самоопредељење...", навела је група "Руговасит".

Група је позвала владу да их "озбиљно схвати" и не одобри демаркацију јер ће, како су према писању Индексонлајна запретили, "бити жртава".

Пре неколико дана бачена је граната у двориште зграде РТК, а према писању приштинских медија, одговорност и за то је преузела група "Руговасит".

Експлозивна направа бачена је синоћ око 22 сата иза куће, а полицијска истрага је у току и за сада нема више информација.

Шаља је за РТК потврдио да је на његову кућу, која се налази у приштинском насељу Матичане, бачена експлозивна направа за коју се претпоставља да је ручна бомба.

Према његовим речима, експлозија је била снажна, а бомба је бачена иза куће.

"Експлозија је била снажна и узнемирила је цело насеље, бачена је иза моје куће у тренутку док је цела породица била у кући. Срећом нико није повређен", рекао је Шаља.

Потврдио је да је полиција пронашла експлозив, али још увек није потврђено о чему се тачно ради.

Канцеларија за КиМ забринута због есклације насиља

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије је осудила бомбашки напад на кућу директора Радио-телевизије Косова и изражава забринутост због ескалације насиља и екстремизма у српској јужној покрајин, теи апелује на привремене органе у Приштини да предузму све како би се ескалација насиља сасекла у корену.

"Након недавног активирања експлозивне направе испред зграде РТК, овај напад се не може тумачити другачије него као наставак кампање застрашивања медија на Косову и Метохији, како не би извештавали о суровој стварности и догађајима попут јучерашњег антисрпског протеста у Мушутишту", наводи се у саопштењу канцеларије за КиМ.

Позивамо и новинарска удружења, како српска тако и албанска, да се јединствено успротиве бруталним нападима на професију и демократске друштвене вредности, додаје се у саопштењу.

Удружење новинара Србије на Косову захтева од полиције и тужилаштва да хитно пронађу нападаче и зауставе застрашивање медијских радника на Косову.

УНС истиче да је ово још један у низу показатеља небезбедности медијских радника, угрожености слободе медија и недемократског окружења у којем раде новинари и медији. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво