Скраћена оптужница против Караџића

Хашко тужилаштво скратило оптужницу против бившег лидера Републике Српске Радована Караџића како би поједноставило и убрзало судски процес, који почиње 26. октобра.

Тужилаштво Хашког трибунала је скратило оптужницу против бившег председника Републике Српске Радована Караџића како би се поједноставио и убрзао судски процес, јавља Ројтерс. Коначна верзија оптужнице има 69 страна.

Караџић се и даље терети по 11 тачака оптужнице за ратне злочине и злочине против човечности, укључујући и две тачке за геноцид у рату у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. године.

Портпаролка Хашког тужилаштва Олга Кавран објашњава да је заправо смањен број општина за које ће се износити докази, као и број одређених догађаја који су били део оптужнице.

"Првобитно је било 27 општина за које ће се износити докази и тај број је смањен на 19, с тим да ће се од тих 19 у две општине изводити докази само за једно место злочина. Слично је и са инцидентима - избачено је 20 конкретних догађаја који су били део оптужнице, а то више нису", прецизирала је Олга Кавран.

"Тако да се ту и даље ради о четири групе злочина у вези са етничким чишћењем у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. године, за злочине почињене током опсаде Сарајева, за геноцид у Сребреници и за узимање особља УН за таоце", објаснила је Кавранова.

Радован Караџић је покушао да одложи судски процес за 10 месеци, с образложењем да нема довољно времена да спреми одбрану.

Небитне измене оптужнице

Питер Робинсон, правни саветник Караџића, каже да је оптуженик "веома разочаран" таквом одлуком, нагласивши да је Караџић изјавио да је једна страна имала 14 година да припреми оптуженичке списе, а да он нема времена чак ни да их прочита.

Караџићев правни саветник Светозар Вујачић сматра да ће највероватније у измењеној оптужници бити у питању само козметичке промене.

"Можда ће изоставити неке неважне ствари или неке ствари за које немају довољно доказа. Шта они ту могу да измене када је он по важећој оптужници оптужен за два геноцида и још девет најтежих дела по међународном праву на територији целе Босне и Херцеговине", пита се Вујачић.

Судски процес почиње дводневним почетним излагањем тужилаца, док ће Караџић који се брани сам, имати такође два дана за уводно излагање у вези са својом одбраном.

Почетак суђења Радовану Караџићу заказан је за 26. октобар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво