Приштина, почело ископавање уз цркву Христа Спаса

Непосредно уз недовршену православну цркву Христа Спаса у Приштини, почело је ископавање земљишта, због сумњи да се на том простору налази масовна гробница. Ископавање се обавља у присуству форензичара из Београда, Приштине и мисије Еулекс.

Истрагу и проверу терена око Храма Христа Спаса подржавају све надлежне институције, укључујући Српску православну цркву. Акценат је на хуманитарном карактеру процеса, без политизације. Таква порука је упућена најпре медијима.

"Дај, реците искрено оно што говорим. Рецимо да смо данас дошли овамо на једну сумњиву гробницу, на којој ће се брзо констатовати да ли има или нема нечега", рекао је Бајрам Ћеркинај, координатор Удружења породица несталих Албанаца.

Претрази присуствују и председници комисија за расветљавање судбине несталих током рата на Косову Вељко Одаловић и Пренк Ђетај. И они су против политизације и за расветљавање судбине несталих на Косову.

"Ми сигурно нећемо бити део политизације и ми сматрамо да ово не треба да буде политизација. Мислим да после овога могу да седну, и да се локална власт и црквене власти договоре на који начин ће тај простор бити квалитетније коришћен, да не буде предмет никаквих манипулација ни политизације", каже Вељко Одаловић, председник Комисије Владе Србије.

Медији су као аргумент да се започне прекопавање порте те српске светиње навели изјаве три сведока који су, с приличне удаљености из правца Ректората који се налази у близини Храма, наводно "током рата видели да багер копа током ноћи". За претрагу, одређене су три локације.

"Све ове тачке треба да се провере, а да ли ће бити три дана, или недељу дана, није важно. За три дана моментално се планира да се истражи, односно проверава", каже председник Комисије косовске владе Пренк Ђетај.

Недовршена православна црква у Приштини, чија градња је почела 1992. године, након сукоба често је мета незадовољних Албанаца, који је везују за период када је на власти био Слободан Милошевић. Срби тврде да је сумња већ прерасла у политизацију и траже окончање претраге што пре.

Званичници у Београду су поводом најаве претраге терена изјавили да желе да избегну политизацију случаја и да ствари до краја истерају на чистац. Огласио се и заменик косовског премијера Бранимир Стојановић, који је рекао да претрагу око храма треба извршити и да српска заједница никад није бежала од тога да се испита неки терен ако се сумња да на њему постоји масовна гробница.

Међутим, поручио је и да очекује подршку да се тај храм заврши. 

"Нисмо против тога да се на било ком месту истражи да ли постоји нешто. У реду, завршиће се и то, али ајде после тога да видимо добру вољу. Када се то буде завршило, да се подржи искрена, исто тако људска потреба да се верски објекат заврши", рекао је потпредседник косовске владе Бранимир Стојановић. 

Раније је шеф одељења за судску медицину у Приштини Арсим Герџалију изјавио да ископавање може да се реализује пошто је Еулексу продужен мандат.

Почетак истраге терена уз православну цркву у Приштини и око ње изазвао је велико интересовање медија – што са Косова, што из централне Србије, тако и иностранства.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво