Пси насмрт изуједали човека у Новом Саду

Два пса су јутрос на Петроварадину изуједала човека, а он је, како је речено у новосадској Хитној помоћи, преминуо од последица напада. Медији преносе да је власница паса ухапшена. Пси су смештени у прихватилиште на посматрање.

Лекарска екипа по доласку на лице места затекла je старију мушку особу и констатовала је смрт. Напад се догодио у Улици Буковачки пут 92 на Петроварадину, када су два пса напала Ђ. М. (84), који је од последица тог напада преминуо.

Полиција је ухапсила И. М. (29), која се старала о псима, саопштила је Полицијска управа Нови Сад. У саопштењу се наводи да је власници паса одређено задржавање до 48 сати, због постојања основане сумње да је учинила тешко дело против опште сигурности.

"Ухапшена И. М. у законском року ће бити доведена на саслушање судији за претходни поступак", каже се у саопштењу.

Из ПУ Нови Сад наводе да је осамдесетчетворогодишњи мештанин Петроварадина преминуо јутрос од последица напада паса из суседног дворишта.

Директор новосадског Јавног предузећа "Зоохигијена" Александар Бурсаћ рекао је да су пси тренутно у прихватилишту на посматрању, а узети су им брисеви са шапа и вилице.

Бурсаћ је истакао да је нешто пре седам сати "Зоохигијена" добила позив од МУП-а и пријаву да се на тој локацији догодио напад паса са смртним исходом.

"Наша екипа је у 6.58 стигла на лице места и ухватила те псе, а од полиције смо замољени да узмемо форензичке брисеве са њихових шапа и уста и то су моје колеге и урадиле, а затим су псе сместили у наша возила, док је републички ветеринарски инспектор сачинио записник према којем нам се налаже да те псе одведемо у прихватилиште на посматрање", рекао је Бурсаћ новинарима.

Додао је да се, колико је њему познато, ради о власничким псима, чији је власник тренутно у Немачкој, а пси су боравили у кућном дворишту и са њима је била супруга власника.

"По њеним речима, пси су појурили за мачком која је побегла кроз међукомшијску ограду, коју су пси јурећи за њом прескочили, а комшија је изашао да одбрани ту мачку и они су и њега напали и усмртили га", рекао је Бурсаћ.

Истакао је да сваки пас мора имати одговорног власника и да је само то битно, а не о којој раси паса је реч.

На питање новинара какве су могуће законске последице по власника паса, Бурсаћ је рекао да ће, по његовим сазнањима, случај бити третиран као убиство из нехата.

Орка: Пси 7.000 пута годишње нападну људе

У Организацији за поштовање и бригу о животињама, Орка, кажу да пси годишње и до 7.000 пута нападну људе. У Ветеринарској инспекцији кажу да је у таквим случајевима одговорност првенствено на власницима животиња.

Држање паса подразумева много знања и новца. У Орки кажу да данас свако може да узме животињу, држи је неко време и потом избаци на улицу. Сматрају да се проблем напуштених паса и напади паса могу решити само системским мерама у чијој је основи одговорно власништво.

"Потребно је донети националну стратегију на републичком нивоу, а онда је потребно на нивоу локалних самоуправа донети посебне стратегије које ће предвидети мере које ће лечити узрок, а то значи кажњавати неодговорне власнике, обезбедити масовну стерилизацију животиња, обележавање животиња како бисмо знали ко је чији, а онда тек оно лечење последица које сада махом сви радимо", каже Елвир Буразеровић из Орке.

Орка је иницирала да се напуштање животиња третира као кривично дело, а не, као сада, као прекршај.

Правилници прописују да опасне врсте паса, попут питбул теријера, морају да се чувају на прописан начин. У шетњи су обавезни брњица и поводац, могу да их шетају само пунолетне особе и не смеју да се дају на чување другим особама.

"Власник опасног пса мора да обезбеди да тај пас, без обзира на старост, буде обележен микрочипом. У објекту у којем се држи тај пас мора да буде истакнуто видљиво упозорење 'опасан пас'. Такође, простор и објекат у коме се држи опасан пас морају се држати под кључем", објашњава Бобан Ђурић из Управе за ветерину.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи