Крај драме испред Министарства одбране

Мајор Војске Србије Данило Младеновић претио је да ће се запалити испред Министарства одбране. Пошто је договорено да се у четвртак расправља о његовом случају, мајор је одустао од суицидне намере и отишао кући. Министарство одбране наводи да је Младеновић захтевао различита радна места док за нека од њих није имао квалификације.

20.20 - Окончана драма испред Министарства, договорено да се у четвртак расправља о случају мајора који је претио да ће се запалити. На лицу места били су и представници синдиката.

19.25 - Министарство одбране је саопштило да уз сву добру вољу претпостављених да мајора по нормативно-правној регулативи поставе на место адекватно чину и струци, а то је место мајора физијатра, Младеновић је мењао своје захтеве. 

19.00 - Мајор Младеновић је рекао да ће остати испред зграде Министарства одбране док га не прими неко од надлежних.

18.15 - Мајор је рекао да је протестовао већ неколико дана испред Министарства, и да је синоћ одведен на ВМА, али да се вратио испред зграде одлучан да истраје у својим намерама. 

18.00 - У току преговори медицинског особља и полиције са војником.

Припадник Војске Србије претио је да ће се полити бензином и запалити јер је незадовољан односом Војске према њему и зато што није унапређен. После договора да ће се у четвртак расправљати о његовом случају, мајор је отишао кући.

Мајор Данило Младеновић је војни лекар из Ниша, који је у судском спору са Министарством одбране око чина и места на које треба да буде распоређен. Тврди да је суд донео неколико пресуда у његову корист.

Министарство одбране је раније саопштило да испред зграде Министарства седи мајор који се полио бензином, уз претњу да ће се запалити.

На лицу места били су медицинско особље и полиција. Психолози и преговарачи су разговарали с њим, док је војска обезбеђивала место.

Министарство одбране је поводом тог инцидента саопштило да је мајор др Данило Младеновић, физијатар на дужности у Војној болници Ниш, првобитно поднео захтев да буде постављен на формацијско место потпуковника у Одељењу за инфективне болести ВБ Ниш.

Реч је о месту начелника Одељења – лекара специјалисте инфективних болести. Постављење физијатра на формацијско место инфектолога са стручне стране не може бити оправдано ниједним разлогом с обзиром на то да те две специјалности немају никаквих заједничких тачака, навело је Министарство.

Посебно се мора узети у обзир и чињеница да је реч о месту начелника Одељења за инфективне болести, који поред редовног ангажовања треба да организује, контролише и буде одговоран за рад те службе у ВБ Ниш, истиче се у саопштењу.

Без обзира на чињенице, како се додаје, са мајором Младеновићем је разговарано десетину пута, почев од управника ВБ Ниш, преко начелника Управе за војно здравство МО, па све до Кабинета министра одбране и министра одбране лично.

Уз сву добру вољу претпостављених старешина да га по нормативно-правној регулативи поставе на место адекватно чину и струци, а то је место мајора физијатра, Младеновић је мењао своје захтеве.

Према последњем захтеву, Младеновић тражи да буде постављен на место потпуковника физијатра, на начин који није својствен официру Војске Србије и припаднику Министарства одбране, који носи униформу.

Поред свега наведеног, Младеновић је од министра одбране тражио и да се реализује решење о накнади дела трошкова за закуп стана (такозвани увећани трошкови становања) у износу који припада лицу које има двоје деце. Међутим, деца су припала мајци и живе са мајком, те је и тај његов захтев правно неоснован, додаје Министарство одбране.

Историја овог случаја датира још од 2012. године, у којој су сем претпостављених старешина и правника, укључени и психолози и психијатри, који су, такође, разговарали са њим, напомиње се у саопштењу.

"Уз максимално уважавање сваког појединачног случаја попут др Младеновића и настојања свих чинилаца у систему одбране на решавању оваквих или сличних питања, Министарство одбране и Војска Србије жале за сваким нарушавањем угледа и достојанства војничке професије и униформе", додаје се у саопштењу Министарства одбране.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво