Судски епилог у афери "Пасош"

Шест година после афере са фиктивним боравиштима и пребивалиштима косовских Албанаца у неким општинама на југу Србије, поједини судски процеси су завршени. Виши суд у Прокупљу ослободио је оптужби двојицу полицајаца из Мерошине, а оптужницом Вишег јавног тужилаштва у Нишу, 13 особа се терети за повезаност са Албанцима са Космета који су мимо закона добили биометријске пасоше и личне карте Републике Србије.

Организована група је од 2009. године косовским Албанцима, по убрзаном поступку, прибављала изводе из књиге рођених, доказе о држављанству, потврде о фиктивном пребивалишту, путне и личне исправе, узимајући за те услуге новац, технику, накит, парфеме, ваучере за летовања.

Међу оптуженима већина су радници МУП-а Србије, полицијских управа у Приштини, Врању, Београду. Има и пензионисаних полицајаца, матичара, али и предузетника.

У телефонским порукама упућеним осумњиченом, давани су савети и упутства да сакрије новац добијен извршењем кривичног дела трговина утицајем, у износу од 50.000 евра, као и документацију особа албанске националности.

Од четири процесуирана полицајца у Мерошини, двојица су пред судом доказала невиност, али су у међувремену, због, како се наводи, безбедносних сметњи, једини отпуштени с посла.

Бивши полицајац из Мерошине Драган Коцић рекао је да после пет и по година не може да схвати зашто је добио отказ. "Из безбедносних сметњи кажу, па коме сам ја то засметао?", додаје Коцић.

Радивоје Раденковић, такође бивши полицајац из Мерошине, наводи да су поднели МУП-у предлог за понављање поступка, али администрација ћути, ништа нису одговорили.

За пет година, нишкој ПУ поднета су 1.392 захтева за пријаву пребивалишта и око хиљаду и по захтева за боравиште лица са подручја Космета. У селима близу Мерошине у којима су Албанци пријављивани, о томе нерадо говоре.

"Ко би писао нешто да није тако, да сам себи направи проблем. Уосталом, за то постоје и докази јер су они подносили захтеве полицијским станицама", каже Коцић.

У МУП-у Србије кажу да су двојица оптужених полицајаца у међувремену пензионисана, а да четворо њих и даље ради у полицији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се