Жупљанину и Станишићу потврђена пресуда од по 22 године затвора

Хашки трибунал је потврдио пресуду од по 22 године затвора бившим високим полицијским званичницима Републике Српске (РС) Мићи Станишићу и Стојану Жупљанину, неправоснажно осуђеним за прогон несрпског становништва, преноси Н1 БиХ. То је коначна пресуда.

Жалбено веће је потврдило закључке Претресног већа да је Станишић значајно допринео остваривању удруженог злочиначког подухвата (УЗП).

Жалбено веће је потврдило осуду Жупљанину за истребљивање као злочин против човечности.

Жалбено веће је одбацило жалбе Станишића и Жупљанина у целости и потврдило осуђујуће пресуде.

Првостепеном пресудом, изреченом крајем марта 2013, Трибунал је Станишића и Жупљанина осудио на по 22 године затвора, пише БИРН.

Обојица су били проглашени кривим за прогон, убиства и мучење, а Жупљанин је осуђен и за истребљење. Та кривична дела, према пресуди, почињена су над Бошњацима и Хрватима у БиХ у периоду од априла до децембра 1992. године.

Жалбу на ту пресуду уложила су обојица неправоснажно осуђених, али и тужиоци.

Станишић и Жупљанин затражили су да буду ослобођени по свим тачкама оптужнице или, алтернативно, да им казне буду умањене.

С друге стране, хашки тужиоци су у жалби навели да су првостепене казне непримерене почињеним злочинима и да би их требало повећати на 30 до 40 година затвора.

Станишић је током рата у БиХ био министар унутрашњих послова Републике Српске, а Жупљанин начелник регионалног центра полиције у Бањалуци.

Обојица су неправоснажно проглашени кривим за злочине почињене у двадесетак општина широм БиХ, у оквиру удруженог злочиначког подухвата у циљу трајног и насилног уклањања Бошњака и Хрвата с великих делова територије БиХ, који би, по плану, ушли у нову српску државу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво