Случај "Кантримен", Милићеву потврђене четири и по године затвора

Апелациони суд потврдио је пресуду Марку Милићеву у случају "Кантримен", чиме је Милићев правоснажно осуђен на четири и по године затвора јер је у јулу 2014. својим возилом "мини-кантримен" усмртио 21-годишњег Луку Јовановића на београдском Бранковом мосту, а потом побегао са лица места и из државе.

Одлуком Апелационог суда потврђена је првостепена пресуда Марку Милићеву, коју је донео Трећи основни суд у Београду.

Потврђена је и пресуда Братиславу Весовићу, куму Марка Милићева, који је сада правоснажно осуђен на годину дана затвора, јер је скривао Милићева након инцидента и помогао му да сакрије "кантримен", објављено је на сајту Апелационог суда.

Укинут је, међутим, део пресуде и наложено је ново суђење за возача "Пинк таксија" Сашу Јанковића, који је био осуђен на условну казну од седам месеци затвора, с роком провере од две године, јер није пријавио да је дошло до удеса иако је, према оптужници, видео да је "кантримен" оштећен.

Апелациони суд је на сајту објавио детаљно образложење пресуде, у којем је, поред осталог, навео да је прихватајући налаз и мишљење судског вештака саобраћајне струке, првостепени суд правилно закључио да је узрок настанка саобраћајне незгоде небезбедна вожња возила "мини" које се кретало брзином знатно већом од прописане.

Услед тога Милићев је пропустио да благовремено уочи пешака, односно да благовремено закочи или скрене и предупреди незгоду.

Када је у питању кривично дело непружања помоћи лицу повређеном у саобраћајној незгоди, јер Милићев није стао да види шта се догодило већ је побегао са лица места, Апелациони суд сматра да је Милићев у конкретној ситуацији морао да буде свестан да је возилом којим је управљао ударио пешака, "пре свега имајући у виду добру видљивост, као и озбиљност оштећења на возилу 'мини'".

Узете у обзир олакшавајуће околности

Када је у питању казна, Апелациони суд сматра да је правилно одмерена имајући у виду олакшавајуће околности као што су породичне прилике, као и допринос оштећених настанку саобраћајне незгоде.

Отежавајуће околности и за Милићева и за његовог кума биле су њихов ранији живот.

У односу на Весовића, Апелациони суд сматра да је током поступка доказано да је извршио кривично дело помоћ учиниоцу после извршеног кривичног дела на начин како му је то стављено на терет.

Апелациони суд је образложио да је укинуо део пресуде у односу на Јанковића, јер је обухваћена битном повредом одредаба кривичног поступка и наложио да се оне отклоне у поновљеном поступку.

Првостепени суд ће поново ценити све релевантне околности у делу који се односи на Јанковића како би утврдио да ли је у моменту његовог ангажовања постојала опасност узрочно-последично везана за саобраћајну незгоду. 

Милићев је осуђен "за тешко дело против безбедности јавног саобраћаја", јер је у пијаном стању возио неприлагођеном брзином и након инцидента није стао да види шта се догодило.

Иначе, Милићев се налази у притвору од депортације из Кине у септембру 2014. године, а Весовић и Јанковић се бране са слободе.

Овај случај је изазвао велику медијску пажњу крајем лета 2014. године, с обзиром на то да је Милићев након инцидента био у бекству, а месец дана касније је ухапшен у Кини и у кратком року је изручен Србији.

Током овог процеса, споран је био и ауто којим је извршено кривично дело, јер никада није пронађен, а сумња се да је растављен на комаде и да није био регуларан.

Судија за претходни поступак Трећег основног суда у Београду је средином септембра 2014. године донео пресуде којима је петоро Милићевљевих пријатеља, који су кобне вечери били са њим у ауту, осудио на казне кућног затвора од четири до 10 месеци, за које су се нагодили са тужилаштвом уз признање кривичног дела.

Тамара Богдановић је осуђена на 10 месеци кућног затвора, Милица Новаковић на осам, Бојана Петровић на четири месеца, а Никола Лепен и Дана Маневски на по шест месеци кућног затвора.

Несрећа на Бранковом мосту догодила се 25. јула 2014. године, када се Лука Јовановић враћао из града са пријатељима кући. Њима се на мосту покварила "лада" и кад су изашли да је прегурају у зауставну траку, на њих је налетео "мини-кантримен".

Јовановић је преминуо дан касније у Ургентном центру.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво