Погинуло пет словачких и чешких туриста у несрећи код Алексинца

Пет особа је погинуло, а 26 је повређено када је словачки аутобус са туристима слетео са коловоза на ауто-путу Београд–Ниш код Алексинца. По повређене путнике је дошао словачки авион а делегацију је предводио министар унутрашњих послова Словачке Роберт Калинак. Авион је полетео за Словачку а у Нишу су због тежине повреда остале две путнице. Возач аутобуса разговарао са тужиоцем. (Všetky informácie môžete dostať na telefónnom čísle: +381 11 222 3801)

Несрећа се догодила ноћас после 3.30 на делу ауто-пута код села Бобовиште, километар од скретања за Алексиначке Руднике, у смеру ка Београду. Погинуло је троје туриста из Словачке и две Чехиње.

У словачком аутобусу који се враћао са Крфа било је 29 путника, међу којима су углавном старији брачни парови као и двојица возача. Најмлађи путник има 15 година и збринут је у нишком Клиничком центру.

Директор Ургентног центра у Нишу Миодраг Лазић каже да је код њих примљено 16 повређених, од којих један теже, а 12 се воде као лакше повређени.

У алексиначку болницу примљено је осморо повређених, који су касније пребачени у Ниш како би сви повређени путници били на једном месту. 

Начелник болнице у Алексинцу истакао је да су код два пацијента констатоване теже телесне повреде. Возач аутобуса има прелом руке.

Портпаролка чешког МИП-а Михаела Лагронова рекла је да је, осим две погинуле Чехиње, повређено још осморо Чеха, те да су повреде лакше и да никоме од њих није угрожен живот.

Како РТС сазнаје, Словачка је послала авион по повређене путнике. Словачку делегацију је предводио министар унутрашњих послова Словачке Роберт Калинак.

Он је захвалио Министарствима здравља и унутрашњих послова Србије, као и свима који су повређенима притекли у помоћ. Авион са повређеним путницима је одлетео за Словачку а у Нишу су због тежине повреда остале две путнице. Са њима ће бити и словачки медицински тим.

Словачки премијер Роберт Фицо упутио је саучешће породицама настрадалих путника.

"У контакту сам са мојим колегама из српске амбасаде како бисмо договорили помоћ ако затреба", написао је Фицо на свом Фејсбук профилу.

И словачки председник Андреј Киска изразио је дубоко жаљење због несреће словачког аутобуса.

"То је изузетно тужно. Људи су се враћали са одмора, радовали се повратку кући и догодила се таква трагедија. Свима нам је јако, јако жао због тога", рекао је он, преноси ТАСР.

Министар здравља Златибор Лончар обишао је у Нишу повређене туристе и рекао да ће свима бити обезбеђен смештај и исхрана док се не стекну услови да отпутују у своју земљу.

Додао је да су сви капацитети државе ангажовани како би ситуација била што пре превазиђена и да би се помогло унесрећеним туристима.

Возач или сувозач аутобуса разговарао је са полицијом и тужиоцем. За сада су пронађена документа, а више информација се очекује када се заврши увиђај.

"Узроци несреће се још утврђују. Чињеница је да се несрећа догодила на равном делу пута и да није било ометања аутобуса од стране другог возила", рекао је начелник Полицијске управе у Нишу Нинослав Митић након обиласка словачких и чешких путника у нишком Клиничком центру. 

Лекари у Алексинцу наводе да је највећи проблем било непознавање језика и теже споразумевање са путницима.

Захваљујући Словацима који живе у Алексинцу, сазнало се да су повређени спавали у току несреће и да се жале углавном на болове у ногама.

Један Алексинчанин се понудио да обезбеди све што је потребно од опреме и бесплатан превоз погребних остатака до аеродрома. Грађани Алексинца се јављају и долазе у болницу да дају крв.

Амбасадорка Словачке из Београда и конзулка чешке амбасаде обишли су путнике, а касније су обишли и Клинички центар у Нишу. У Нишу су такође биле и екипе чешке и словачке националне телевизије. 

На месту несреће машине су извукле аутобус.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво