Наставак суђења жандармима 20. јуна

У наставку суђења жандармима који се терете за напад на браћу премијера и градоначелника Београда, Андреја Вучића и Предрага Малог, током Параде поноса 2014. године, сведочење је наставила новинарка телевизије Н1 Јелена Зорић. Сведочио је и припадник обезбеђења премијера Србије, возач претходнице Дарко Костић.

Екипа Н1 телевизије снимила је инцидент 28. септембра, а новинарка Јелена Зорић је у Вишем суду у Београду рекла да је "периферним видом" приметила поред жандарма више од два цивила и потом чула жагор и грају и речи: "Ало, одбиј, шта то радиш..." и да је видела тучу.

"Мени је уживо деловало да се човек са капуљачом брани, док сам после на успореном снимку видела да је реч о Андреју Вучићу и да је бацао флашицу", рекла је Зорић.

Она је навела и да није видела да је Предраг Мали ударан и да је једини ударац који је видела ударац пендреком по леђима Андреја Вучића.

У наставку суђења сведочио је припадник обезбеђења премијера Србије Александра Вучића, односно возач претходнице Дарко Костић, који је казао да је тог јутра када се догодио инцидент с припадницима војне полиције Сашом Јовановићем и Саша Станковићем добио службени задатак.

Како је објаснио, они су заустављени на углу Бирчанинове и Светозара Марковића, Јовановић је изашао из кола и Костић је кренуо за њим, али су га припадници Жандармерије зауставили, ухватили за лице и прибили на зид, иако је он показао легитимацију.

"Кренуо сам да се враћам ка колима и рекао сам сниматељу да не снима таблице возила, јер је реч о службеном аутомобилу. Кад сам сео у кола, опет ми је пришла Жандармерија, било је ту разних реченица, један ми је уперио пиштољ у главу, али се ситуација смирила. Одједном сам видео Јовановића, Станковића како излазе са Андрејем Вучићем и Предрагом Малим", рекао је Костић.

Он је додао да су онда возилом кренули ка Влади Србије где се налазила медицинска екипа, а да су након прегледа констатоване теже повреде због чега су кренули ка Војно-медицинској академији.

Адвокат шесторице жандарма Владимир Вучинић уложио је примедбу на начин на који судија Светлана Алексић руководи поступком, јер је допустила да пуномоћница изнесе примедбу пре него што је добила реч.

"Заиста се питамо да ли је ово двостраначки поступак", рекао је Вучинић, с којим се сагласио и други адвокат жандарма Александар Ћурчић.

Ћурчић је изнео примедбу и на сведочење Дарка Костића, које "није у складу са војном терминологијом".

"Појмови о којима сам га питао су војни, а он није могао да препозна ниједан. Тај човек о претходници ништа не зна", рекао је он.

Адвокат је изнео и примедбу на исказ Даринке Мировић, која је сведочила на претходном рочишту, оценивши да је њен исказ међусобно противречан и упадљиво неистинит. Он је поновио предлог да се са случаја скине ознака тајности и да се сведоци ослободе чувања војне тајне.

Следеће суђење заказано је за 20. јун, када ће бити испитана три сведока.

Оптужницом Вишег јавног тужилаштва жандарми Предраг Митровић, Славко Стојановић, Драган Савић, Далибор Ђорђевић, Златко Гигић, Бобан Лекић, Митар Милосављевић и Раде Матић терете се за напад на војно лице у вршењу службе, злостављање и мучење.

Окривљенима се оптужницом Вишег јавног тужилаштва у Београду на терет ставља и кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво