Пријаве за Н. Н. лице због повреде тајности Бухиног суђења

Треће основно јавно тужилаштво у Београду поднело је кривичне пријаве против Н. Н. лица због сумње да је са суђења Љубиши Бухи Чумету, са којег је искључена јавност, неовлашћено прослеђивало информације медијима који су их јавно објавили.

Кривична пријава је поднета на данашњем суђењу Бухи, у делу претреса који је био јаван, након чега је јавност поново искључена ради испитивања сведока Миљана Љубеновића полицијског службеника у обезбеђењу Бухине супруге Иване Бухе.

Тужилаштво сматра да је Н. Н. лице извршило више кривичних дела повреда тајности поступка, јер је неовлашћено открило информације које је сазнало у поступку против Бухе и Стевана Петошевића.

Ове наводе испитаће Прво основно тужилаштво у Београду.

У прилог својим тврдњама заменик тужиоца је цитирао бројне медијске објаве, махом у београдским таблоидима, које су почеле 7. марта, након искључења јавности.

Суд је наиме ради заштите приватности Иване Бухе и детета које има са Љубишом Бухом усвојио предлог да се током њеног испитивања, које је трајало чак неколико главних претреса, јавност искључи.

Искључење јавности током исптитивања Љубеновића суд је одредио јер као полицијски службеник обавља послове од посебног интереса за националну безбедност, као и да је за успешно и ефикасно обављање тих послова неопходно да идентитет припадника његове јединице, службена задужења и унутрашња организација и методологија поступања, буду заштићени од јавности.

Следеће суђење, које ће такође бити затоврено за јавност, заказано је за 9. јун.

Буха (51) се у овом случају терети за више криичних дела, за која га је пријавила полицији још увек законита супруга, Ивана Буха.

Бивши сведок сарадник у процесима против "Земунског клана" и за убиство премијера Зорана Ђинђића, још увек је у притвору и оптужен је због сумње да је супрузи поклонио украдени "ферари спајдер" са "прекуцаним" бројевима на шасији, вредан око 150.000 евра и да му је у томе помогао власник ауто-сервиса "Вест" из Сурчина Стеван Петошевић.

Буха се такође терети за угрожавање сигурности супруге и припадника полиције који је у њеном обезбеђењу Милана Љубеновића, као и да је ометао истрагу прикривањем доказа и утицајем на сведоке.

Према оптужници, Буха је купио краденог ферарија од непознатог продавца за 25.000 евра и тражио од Петошевића да замени швајцарске таблице за сиријске и прекуца број мотора и шасије.

Такође и да је из затвора супрузи упућивао претње тражећи од ње да повуче исказ којим га оптужује.

На терет му се ставља пет кривичних дела: фалсификовање, прикривање, угрожавање сигурности и спречавање и ометање доказивања, а тушилаштво је предложило суду да Буху осуди на шест и по година затвора.

Петошевић се терети за кривично дело посебни случајеви фалсификовања исправа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи