Тужилаштво тражи 12 година затвора за Мишковића

Заменик тужиоца Тамара Ристић затражила је пред Специјалним судом затворску казну од 12 година за власника "Делте" Мирослава Мишковића, због утаје пореза и злоупотребе положаја, чиме је путарска предузећа оштетио за 30 милиона евра. Мишковићева одбрана истиче да је "једино могућа ослобађајућа пресуда".

Заменик тужиоца Тамара Ристић је, поред казне затвора, тражила и новчану казну, али није определила висину. У наставку суђења Мишковићу, Тужилаштво за организовани криминал дало је завршне речи у том процесу, након што је судско веће Специјалног суда одбило нове доказне предлоге одбране за саслушање још два сведока и једног стручњака за порезе.

Ристићева је најпре образложила наводе оптужнице и анализирала изведене доказе, и на крају излагања предложила суду казну за власника "Делте".

Мишšковићу се суди за помагање сину Марку у утаји пореза по одбитку од капиталног добитка из пословања путарских предузећа, а оптужžен је и за кривично дело злоупотреба слуžжбеног положžаја због наводног извлачење пара из путарских предузећа.

Одбрани Мирослава Мишковића засметало је то што тужилац у процесу, који је проглашен за суђење деценије, није изнео завршну реч већ се позвао на завршну реч из поступка који је вођен против власника "Мере инвеста" Марка Мишковића, првог човека "Нибенс групе" Мила Ђурашковића и других.

"Покушаћемо у завршној речи да подсетимо судско веће да је могућа само једна пресуда, а то је ослобађајућа пресуда", каже Мишковићев бранилац Зденко Томановић.

Судско веће је поново одбило предлог одбране да се саслуша Павле Зелић и као сведок и као стручни саветник, као и два нова предлога за сведочење – шефа књиговодства у систему "Делте" Светиславе Цветић, као и шефа пословног система задуженог за финансије Милке Војводић.

У марту је Марко Мишковић првостепено осуђен на три и по године затвора и осам милиона динара због утаје пореза, а Мило Ђурашковић на седам година затвора и шест милиона динара због злоупотреба у крушевачком ФАМ-у и пореске утаје. Обојица су ослобођена оптужби да су учествовали у злоупотребама у пословању предузећа за путеве. Мирославу Мишковићу се судило са њима, али је крајем прошле године, када се разболео, поступак против њега раздвојен.

Мирослав Миšшковић и његов син Марко били су ухапшšени у децембру 2012. године. После вишšемесечног боравка у притвору, пуšштени су да се бране са слободе, уз јемства од вишšе милиона евра, а пасошšи су им и даље у судском депозиту и не могу да напусте боравиšште без одобрења суда.

Суђење ће бити настављено 9. јуна. Тада ће завршне речи изнети оптужени Мирослав Мишковић и његови адвокати. После тога суд ће заказати изрицање пресуде.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи