Осуђени лажни представници Интерпола

Основни суд у Смедереву прогласио је кривим Новицу Ђурђевића (53) и Снежану Тузлак (43), који су од 2009. до 2011. године обмањивали грађане и узимали им новац представљајући се као директор Интерпола за југоисточну Европу и вршилац дужности директора београдске канцеларије Интерпола и тако наводно регрутовали будуће службенике Интерпола са седиштем у Смедереву.

Ђурђевић је осуђен на осам месеци кућног затвора са електронским праћењем, а Тузлак на исту казну у трајању од 11 месеци.

За одлично плаћен посао у Интерполу, од куварице до високих полицијских чинова, лажни директор Ђурђевић и лажни вршилац дужности директора Тузлак оформили су мрежу сарадника по Србији и Косову који су врбовали грађане за службу у смедеревском центру Интерпола за југоисточну Европу.

Према судским списима Ђурђевић и Тузлак обманули су више од 70 грађана из разних делова Србије и Косова.

За стављање на листу кандидата за посао у Интерполу основна тарифа била је 200 евра, на име курсева, тестова интелигенције, опште културе, путовања, обуку, висинске тестове посебно је доплаћивано уз уверавање да ће Интерпол, сав трошак обуке, често неколико хиљада евра, надокнадити када буду добили посао.

Двојац је организовао и одласке у иностранство, за шта су кандидати давали додатни новац за гардеробу коју је прописивала Снежана Тузлак. Ни на једно најављено путовање у иностранство полазници нису ишли.

Међу обманутим особама има кандидата с основном школом, али и са академским звањима, бивших судија.

Бивши председник Извршног одбора у претходном мандату, Добрица Ј. био је високо рангиран као полазник курсева за посао у Регионалном центру Интерпола које су, касније се показало, организовали бивши шеф службе за месне заједнице при Општини Смедерево и бивша службеница градске управе за контакте са медијима.

"Њих двоје је око годину дана држало курсеве у Основној школи "Свети Сава" у Смедереву, Радничком универзитету Смедерево и Железничко индустријској школи, Дому културе у селу Врбовац, Соко Бањи, на Новичином рибњаку у селу Раља, и за полазнике са Косова и Метохије у Нишу. Материјал за тестове и предавања скидали с Интернета" рекао је тада Бети начелник одељења криминалистичке полиције у Смедереву Дејан Анђелковић.

Лажни представници Интерпола су умиривали неповерљиве људе с основним образовањем да Интерпол не тражи дипломе већ посвећеност послу, пошто централа Интерпола наводно није задовољна тренутним кадром.

Полазницима је речено да ће у најлепшем делу града, у бившој касарни, бити изграђена велелепна петоспратна зграда Регионалног центра Интерпола, да ће потребно много радника и да ће предност имати полазници који испуне све психофизичке услове.

Мада им је забрањено да комуницирају са осталим полазницима, подстицани су да врбују рођаке и знанце за добар посао у Интерполу, навео је Бети начелник одељења криминалистичке полиције у Смедереву Дејан Анђелковић.

Оптужница је подигнута у фебруару 2012. а Снежана Тузлак је  поднеском од априла 2012. признала да једино она сноси сву кривичну одговорност због тога што је "била иницијатор и идејни творац свега".

Суђење је трајало четири године.

Наиме, да би одржали привид правог конкурса за посао агента у међународној полицији водили су људе на десетине курсева, терали их да полажу тестове, смршају, поправе зубе, а комуникација међу кандидатима, "због шпијунаже страних агентура" било је забрањено.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво