Младићева одбрана тврди да му је нарушено право на правично суђење

Одбрана Ратка Младића оценила је да би читав поступак против генерала пред Хашким трибуналом могао бити непрописан зато што на сумирању закључака судија раде исти правни сарадници који су недавно сачинили нацрт осуђујуће пресуде Радовану Караџићу.

Младићеви браниоци Бранко Лукићи и Миодраг Стојановић упозорили су на данашњем рочишту да Трибунал тиме крши претпоставку Младићеве невиности, као фундаментални правни принцип.

Одбрана је од расправног већа стога затражила да потврди да "ниједна особа која је радила на пресуди Караџићу није радила, нити ради, нити ће радити на пресуди" Младићу.

Браниоци траже и гаранције судија да нико од правника који су писали пресуду Караџићу, "није разматрао питања у вези са предметом" с правницима који раде на пресуди генералу Младићу.

Одбрана тражи и увид у обавезујуће изјаве које је правно особље потписало пре почетка суђења, као и "детаљан опис других мера које је расправно веће предузело како би заштитило право оптуженог на правично суђење и претпоставку невиности, у светлу ове ситуације".

Без испуњења тих захтева, односно "ако су се тројица судија можда већ ослонила на рад правног особља које је учествовало у писању пресуде Караџићу, браниоци генерала Младића захтевају да цео поступак против Младића буде проглашен непрописним".

Трибунал је бившег председника Републике Српске Радована Караџића (70), 24. марта ове године, првостепено осудио на 40 година затвора, прогласивши га кривим за геноцид у Сребреници, за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, за терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и за узимање припадника Унпрофора за таоце.

Караџић је ослобођен кривице за геноцид у још шест босанских општина.

Генералу Младићу (74) пред Трибуналом се суди по идентичној оптужници. Суђење се ближи крају, будући да је до краја доказног поступка остало да одбрана пред судије изведе још пар сведока.

На почетку данашњег поднеска, Младићева одбрана наводи да је "недавно сазнала да већи део правничког особља... које је претходно сачинило нацрт пресуде Караџићу сада ради у расправном већу које ће изрећи пресуду Младићу".

"Одбрана је забринута за способност расправног већа да поштује претпоставку невиности", као и због "утицаја на непристрасност суда", зато што су "исте особе које пишу први нацрт пресуде" Младићу "већ начиниле нацрт осуђујућих закључака" у процесу Караџићу.

Младићеви браниоци изразили су у поднеску и забринутост да је "пребацивање особља" из Караџићевог у Младићев предмет "утицало на способност судија да непристрасно одлучују... чиме је нарушено (Младићево) право на правично суђење".

Из тог разлога Младићева одбрана је поставила питање "може ли судија остати непристрасан упркос предуверењима које има његово правничко особље".

Тим пре што је, по одбрани, генерал Младић "већ осуђен пресудом Караџићу", зато што је у тој пресуди утврђено да је и Младић био учесник у четири удружена злочиначка подухвата, као и да је "делио заједничку намеру да трајно уклони босанске Муслимане и Хрвате са територија на које су босански Срби полагали право".

Одбрана подсећа и да је, по пресуди Караџићу, генерал Младић уложио "напоре да појача гранатирање и снајперисање града током целог сукоба у Сарајеву", као и да је "имао намеру да узме као таоце" припаднике Унпрофора.

Пресудом Караџићу, за Младића је утврђено и да је "намеравао да убије сваког војно споспобног мушкараца, босанског Муслимана, из Сребренице те да насилно уклони жене децу и старце. Те намере су биле једнаке намери да уништи босанске Муслимане у Сребреници".

"То су директни налази о Младићевој кривици које су донеле исте особе које ће сачинити нацрт пресуде која ће му бити изречена.

Узнемиравајуће је и помислити да су, у предмету оваквог значаја и обима, особе које су већ донеле тако значајне и негативне налазе,  пре времена пресуђујући оптуженом (Младићу), сада позване да помогну у припреми пресуде у његовом предмету", закључили су генералови браниоци.

Одлуку о захтеву одбране донеће трочлано расправно веће којим председава судија Алфонс Ори.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво