Завршне речи на суђењу Мирославу Мишковићу 26. маја?

Специјални суд у Београду одбио је низ предлога одбране власника "Делта холдинга" Мирослава Мишковића и најавио могућност да 26. маја отпочну завршне речи тужилаштва и одбране, након чега ће уследити изрицање првостепене пресуде.

Суд је одбио предлоге које је Мишковићев бранилац изнео на прошлонедељном суђењу, међу којима су ново пореско вештачење, као и саслушање некадаšшњег министра финансија Божидара Ђелића, који је пред посланицима образлагао порески закон који је важио у време наводних малверзација из оптужнице против Мишковића.

Одбијено је и испитивање посланика Српске напредне странке и председника законодавног одбора Скупштине који је усвојио мишљење о порезима Александра Мартиновића, као и бивших директора Пореске управе.

Мишковићу се суди поводом оптужби за утају пореза и наводно извлачење пара из путарских предузећа, односно да је сину Марку помогао у избегавању уплате пореза по одбитку за капитални добитак из трговине акцијама ПЗП Ниш.

На данашњем суђењу, тужилаштво за организовани криминал је суду поднело прецизирану оптужницу, која је данас уручена и Мишковићу и његовом браниоцу.

Прецизирани део оптужнице, односи се на кривично дело пореска утаја у помагању, а тужилаштво поред осталог наводи да је Мишковић био свестан свог дела и његове забрањености.

Мишковићев адвокат Зденко Томановић тражио је да се омогући додатно време да се они изјасне о измењеној оптужници, односно да Мишковић изнесе одбрану тим поводом.

Томановић је такође оставио могућност да тим поводом предложи и нове сведоке.

Судија Маја Илић је одложила суђење за 26. мај и напоменула да се тужилаштво и одбрана припреме за завршна излагања, како "не би било изненађења", јер би тада могло да се крене са завршним речима.

Након што тужилаштво, Мишковић и његов бранилац изложе завршне речи, суд ће заказати изрицање првостепене пресуде.

Мишковићу се суди за помагање сину Марку у утаји пореза по одбитку од капиталног добитка из пословања путарских предузећа, а оптужен је и за кривично дело злоупотреба службеног положаја због наводног извлачење пара из путарских предузећа.

Мишковићу је суђење због здравствених проблема у децембру 2015. године раздвојено од процеса против његовог сина и осталих оптужених.

Мишковићевом сину Марку и осталим оптуженима је 25. фебруара изречена првостепена пресуда којом су ослобођени оптужби за злоупотребе којима су оштећена путарска предузећа.

Међутим, Марко Мишковић је осуђен због утаје пореза на три и по године затвора и новчану казну од осам милиона динара, уз обавезу да његово предузеће "Мера инвест" плати порез од око 320,3 милиона динара.

Живојин Петровић и Јадранка Бардић су осуђени због помагања Марку око утаје пореза на затворске и новчане казне.

Мишковић и његов син Марко били су ухапшени у децембру 2012. године.

После вишемесечног боравка у притвору пуштени су да се бране са слободе, уз јемства од више милиона евра, а пасоши су им и даље у судском депозиту и не могу да напусте боравиште без одобрења суда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи