Породице гардиста траже саслушање Јеремића и Тадића

Пуномоћници породица двојице убијених гардиста Драган Јаковљевић и Дражен Миловановић доставили су нове доказне предлоге Вишем јавном тужилаштву у Београду које води истрагу против НН извршиоца, како би се проверило сведочење некадашњег начелника Генералштаба Бранимира Крге и расветиле друге околности.

Гардисти су пронађени мртви 5. октобра 2004. године у касарни на Топчидеру, али њихова ликвидација још увек није расветљена нити су ухваћени починиоци.

У поднеску са захтевом за допнуну истраге, који је тужилаштву достављен пре 20-ак дана, затражено је саслушање тадашњег саветника председника Србије Вука Јеремића, јер је Крга у свом сведочењу рекао да га је о убиству гардиста обавестио Јеремић, рекао је Тањугу један од пуномоћника породица адвокат Предраг Савић.

Затражено је и саслушање Бориса Тадића тадашњег председника, на околност како је његов кабинет пре свих сазнао за убиство гардиста.

Савић је указао да је раније у Хагу овим поводом саслушан и некадашњи комадант Војске Републике Српске Ратко Младић који је холандском судији рекао "да се моли за душе тих војника", да не зна ништа о њиховој погибији и да је боље да се о томе пита Крга.

С обизром на сведочење Крге, пуномоћници породица желе да провере тачност његовог исказа, па зато предлажу Јеремића и Тадића за сведоке, навео је Савић истичући да ови предлози немају никакав политички циљ, већ искључиво проверу чињеница.

Адвокат Савић је подсетио да је против Крге раније подношена кривична пријава због непредузимања мера за заштиту војника, која је међутим застарела јер је годинама "стајала у фиоци тужиоца".

Он је напоменуо да исптивања предложених сведока још нису заказана у тужилаштву.

Поред поменутих предлога, затражено је и саслушање Александра Димића тадашњег помоћника министра одбране, као и друга обавештења и извештаји од Хашког трибунала и Војске Србије.

Предложено је и саслушање вештака судске медицине, нови увиђај на лицу места на Топчидеру уз присуство вештака трасолога.
Од убиства гардиста прошло је 11 и по година, а држава Србија је по налогу Уставног суда породицама морала да исплати по 5.000 евра због неефикасне и неделотвроне истраге каква је до сада вођена, уз налог тужилаштву да спроведе брзу и делотворну истрагу која ће довести до разрешења тог случаја.

Наиме, Више тужилаштво у Београду и даље води преткривични поступак у том случају против НН лица, након што је вештачењем ФБИ-а стављена тачка на вишегодишње шпекулације да ли су гардисти убијени или су се поубијали међусобно 5. октобра 2004. године.

Одмах након пуцњаве, Војска је издала саопштење да је Миловановић пуцао на Јаковљевића и затим извршио самоубиство, а потом је војно правосуђе тврдило обрнуто - да је Јаковљевић убио Миловановића и извршио самоубиство.

Због сумње у професионалност рада војних правосудних органа, Савет министара СЦГ и Врховни савет обране формирали су независну комисију која је дошла до закључка да је на гардисте пуцала трећа особа.

Извештај независне комисије 2008. године су потврдили и форензичари америчког Федералног истражног бироа.

Породице гардиста су пре неколико године добиле анонимна писма потписана са "Бивше обезбеђење хашког оптуженика" у којима се наводи да је за смрт њихове деце одговоран хашки оптуженик Ратко Младић, који је у то време, како се тврди, био у објекту "Караш".

Међутим тадашњи тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић који је као шеф Акциног тима за хватање одбеглих хашких оптуженика годинама тражио Младића, демантовао је да се Младић крио у Карашу у време убиства гардиста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво