АФП: Косово и Албанија расадници за "нови фронт" ИД

Алберт и Јасин напустили су своје домове на Косову и у Албанији како би се придружили џихадистима у Сирији, а сада су се вратили кућама како би попунили редове регионалног огранка Исламске државе - такозваног "новог фронта", наводи се у репортажи агенције "Франс прес".

Јасин (30), који ради као месар у предграђу Тиране, одбио је да у разговору са новинарима Франс преса каже своје право име из страха од одмазде.

Отац троје деце, који је и био рањен у сиријском граду Алепу 2014. године, рекао је АФП-у да је напустио Албанију "како би помогао сиријском народу".

Додао је да се нада да ће Алах умети да препозна његову жртву, иако, како је рекао, "није умро као мученик".

Алберт Бериша, 29-годишњи дипломац факултета политичких наука, каже да је "емотивну одлуку" о одласку на Блиски исток донео након што је на телевизији и друштвеним мрежама видео шта се дешава у Сирији.

Бериша је, међутим, због своје одлуке да се придружи терористима, прошлог месеца осуђен на три године затвора.

Према подацима власти, око 300 људи са Косова и око 120 држављана Албаније придружило се џихадистима у Сирији, што је, када се израчуна у процентима, највећи број по глави становника, наводи АФП.

Око 30 бораца се вратило у Албанију, док се на Косову у своје домове вратило њих 120, саопштили су званични извори.

Франс прес подсећа и на пропагандни видео-снимак који је Исламска држава објавила прошле године, под називом "Част је у џихаду: порука народима Балкана", који се у том материјалу описује као "нови фронт" за џихад у Европи.

Према подацима Светске банке, просечна месечна плата на Косову је око 290 евра, а у Албанији око 370.

Иако, како је за АФП рекао један албански полицајац, новац није главни мотив добровољаца за придруживање исламистичким терористима, обичан борац у редовима ИД у Сирији зарађује месечно више од 740 евра, док заповедници добијају око 1.740 евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи