Мишковићева одбрана тражи испитивање Ђелића и Мартиновића

Одбрана власника "Делта холдинга" Мирослава Мишковића затражила је на суђењу у Специјалном суду у Београду да се као сведоци саслушају предлагачи пореског закона на основу којег треба да се утврди да ли је Мишковић био дужан да плати порез.

Мишковићу се суди поводом оптужби за утају пореза и наводно извлачење пара из путарских предузећа, односно да је сину Марку помогао у избегавању уплате пореза по одбитку за капитални добитак из трговине акцијама "ПЗП Ниш".

Бранилац власника "Делте" адвокат Зденко Томановић предложио је сведочење некадашњег министра финансија Божидара Ђелића, који је пред посланицима образлагао порески закон који је важио у време наводних малверзација из оптужнице против Мишковића.

Мишковићев бранилац је као сведока предложио и посланика Српске напредне странке и председника законодавног одбора Скупштине који је усвојио мишљење о порезима Александра Мартиновића, као и некадашње директоре Пореске управе.

Обрана је такође тражила да се обави ново пореско вештачење, јер је на ранијим суђењима утврђено да вештак није утврђивао да ли има капиталног добитка па самим тим и пореза који на њега треба да се плати, већ је кренуо од тога да капитални добитак постоји па је обрачунао само износ који би у том случају требало да се плати.

Тужилаштво за организовани криминал се успротивило тим предлозима, јер сматра да су сувишни, а судско веће ће о одлуку о саслушању поменутих сведока донети накнадно.

Наставак суђења је заказан за 10. мај.

Мишковићу се суди за помагање сину Марку у утаји пореза по одбитку од капиталног добитка из пословања путарских предузећа, а оптужен је и за кривично дело злоупотреба службеног положаја због наводног извлачење пара из путарских предузећа. 

Мишковићу је суђење због здравствених проблема у децембру 2015. године раздвојено од процеса против његовог сина и осталих оптужених.

Мишковићевом сину Марку и осталим оптженима је 25. фебруара изречена првостепена пресуда којом су ослобођени оптужби за злоупотребе којима су оштећена путарска предузећа.

Међутим Марко Мишковић је осуђен због утаје пореза на три и по године затвора и новчану казну од осам милиона динара, уз обавезу да његово предузеће "Мераинвест" плати порез од око 320,3 милиона динара.

Мишковић и његов син Марко били су ухапшени у децембру 2012. године. 

После вишемесечног боравка у притвору пуштени су да се бране са слободе, уз јемства од више милиона евра, а пасоши су им и даље у судском депозиту и не могу да напусте боравиште без одобрења суда.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво