Тужилац: Младићев демограф погрешно тумачи вештака оптужбе

Тужиоци Хашког трибунала тврдили су на суђењу Ратку Младићу да је демограф одбране Светлана Радовановић погрешно и тенденциозно протумачила извештај вештака оптужбе за демографију о масовној гробници у руднику Томашица код Приједора.

Радовановићева је, међутим, то негирала, остајући при исказу да је демограф оптужбе Ева Табо манипулисала подацима о несталима из приједорског краја и особама ексхумираним из Томашице.

Ратни командант Војске Републике Српске, генерал Младић (74) оптужен је за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у шест општина, укључујући Приједор, имао размере геноцида.

По оптужници, у примарну гробницу Томашица и секундарну Јакарина коса покопане су жртве које су спрске снаге убиле током акције етничког чишћења у приједорском крају, с пролећа и у лето 1992.

Одговарајући на питања заступника оптужбе, Радовановићева је тврдила да Табо "има проблем с подацима, јер користи изворе који нису релевантни", попут Црвеног крста и "Књиге мртвих" у Приједору.

Како је рекла на тим списковима којима се служила Табо, "неко је пријављен као мртав, а испостави се да је жив". "Јер породица није пријавила да је пронађен жив".

На констатацију тужиоца да за ексхумиране из Томашице "знамо да су мртви", демограф одбране је одговорила: "Знамо да су мртви ако поседујемо документа, а не ако су на списку несталих", а Табо "говори и о несталима".

"Ако је неко ексхумиран и идентификован, знамо да је мртав", инсистирао је тужилац.

"Знамо, али не знамо где су и како убијени. ДНК је доказ где је тело нађено и за идентификацију, али не и за утврђивање где и када и под којим околностима је особа страдала", узвратила је Радовановићева.

Примедбу Младићеве демографкиње да је "апсурдан" навод експерта оптужбе да је на целу групу жртава из Томашице било испаљено 645 метака, а на део те исте групе 750 хитаца, тужилац је објаснио грешком у преводу на босанско-хрватско-српски.

"У енглеском оригиналу извештаја пише 570 метака на део групе, то је грешка у преводу. Знајући сада то, да ли бисте повукли своје речи", питао је тужилац.

"Да, али још увек тврдим да статистика хитаца нема никакве везе са демографијом. Не остајем при закључку, ако није тачан превод", одговорила је Радовановићева.

Она је остала при исказу да је Табо "инсинуирала" да су све ексхумиране жртве из Томашице убијени у "егзекуцијама" у оквиру "кампање етничког чишћења", занемарујући могућност да су неке особе биле убијене у борбама, којих је, по документима, било.

Претходно је тужилац тврдио да су неке од жртава биле из села прилично удаљених од Приједора, у којима сукоба није било.

Радовановићева је данас окончала исказ. До краја доказног поступка Младићеве одбране, остало је још пар сведока, који морају сведочити до краја маја. Термин тих исказа биће накнадно одређен.

Оптужница генерала Младића терети и за геноцид у Сребреници: терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво