Радовановић: Неприхватљив извештај Тужилаштва о гробници Томашица

У наставку сведочења на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, вештак одбране за демографију Светлана Радовановић оценила је да је извештај демографа оптужбе Еве Табо о жртвама из гробнице Томашица код Приједора "неприхватљив".

"Ниједан део извештаја о Томашици није прихватљив", рекла је Светлана Радовановић.

По оптужници против генерала Младића (74), ратног команданта Војске Републике Српске, снаге под његовом командом су у Томашицу сахраниле Муслимане које су убилле у акцији етничког чишћења приједорског краја у пролеће и лето 1992.

Приједор је, по оптужници, једна од шест општина у БиХ у којима је прогон Муслимана и Хрвата имао размере геноцида. Из гробнице Томашица и секундарне гробнице Јакарина коса, по подацима Међународне комисије за нестала лица, ексхумирано је око 600 тела.

Светлана Радовановић констатовала је да се вештак тужилаштва Ева Табо "поиграва с нама" тиме што није навела критеријуме по којима је особе ексхумиране из Томашице нашла на списковима несталих особа које су сачиниле босанске власти и међународне организације.

"Докторка Табо бирала је делимичне критеријуме као што су име оца, година рођења или слично. И докторка онда констатује: "Е, то је баш овај". Имали смо на табели исто име оца, исто презиме, али потпуно различиту годину и место рођења. Табо је оценила да је то иста особа, али на основу чега... Она то назива малим разликама - да ли је година и место рођења мала разлика?", упитала је Радовановић.

Оценила је да је Табо "намерно прикривала критеријуме" за "упаривање" особа са различитих спискова.

Табо је, по вештаку одбране, погрешила и када је сабирала број ексхумираних тела и костију која су припадале истим особама.

"Не можете то сабирати и рећи да имате укупно 712 случаја... То се не сабира... Шта значи 712? Да ли костију - није, да ли целих тела - није", казала је Радовановић. "То је чиста манипулација".

"Статистичким егзибиционизмом", Радовановић је назвала и то што се Табо бавила бројем испаљених хитаца на ексхумиране особе.

"Број хитаца испаљен на неког нема никакве везе са демографијом. Демографија се не бави тиме, бави се узроком смрти. Статистика хитаца нема везе са демографијом, има везе узрок смрти".

Вештак одбране је тврдила и да је Табо, при том, "апсурдно закључила" да је "на део групе испаљено 750 хитаца, а на целу групу 645 метака". "То сматрам манипулацијом, јер нема никакве везе с науком којом се Табо бави".

На крају главног исказа, Радовановић је назначила да је Табо применила методологију да би се дошло до "циљаних резултата, по критеријуму Трибунала, а то су велики бројеви".

"Цео извештај конципиран је да се добије што већи број (жртава), а да се, при том, избегну званични извори о морталитету. Такве циљане резулате нико не узима као релевантне. У научној демографији се то не ради", закључила је Радовановић.

Данас започето унакрсно испитивање демографа одбране, тужиоци ће наставити сутра.

Младић је оптужен и за геноцид у Сребреници, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво