Затворске казне за кријумчарење миграната

Апелациони суд у Београду правоснажно је осудио на казне од три до шест година затвора четворо окривљених, јер су током 2013. кријумчарили мигранте из Србије у Мађарску.

Они су превозили мигранте са подручја Косова и Метохије, Сирије и других афро-азијских земаља. По мигранту су узимали накнаду од 2.500 хиљада евра, објављено је на сајту суда.

Истом одлуком, којом су одбијене све жалбе и потврђена правостепена пресуда, од оптужених је наложено одузимање имовинске користи прибављене изврšењем кривичног дела.

Као организатор ове криминалне групе Драган Челекетић је осуђен на шест година и три месеца затвора, а казну му је урачуната и раније изречена правноснаžна казна, наводи се у одлуци суда.

Маријана Хромчек и Тимеа Цонка су осуђене на по три године затвора, а Добрева Себадин на три године и два месеца.

Од Челекића је као имовинска корист одузето 6.000, од Маријане Хромчек 400 евра и од Тимеа Цонке и Себадина Добрева по 300 евра.

Раније су у том случају осуђени Беки Фазли, Мирјан Исаков, Радован Берар, Жељко Димовић, Игор Пејаковић и Небојша Младеновић.

Челекетић је како се наводи у пресуди, организовао криминалну групу која се бавила пребацивањем миграната преко српско-мађарске границе, ради стицања финансијске користи.

Он се, према оптужници, договарао са лицима из Суботице или КиМ за илегално пребацивање миграната преко државне границе са Мађарском ради њиховог даљег одласка ка земљама ЕУ, а за те услуге наплаћиван је износ до 2.500 евра по једном мигранту.

Челекетић за себе узимао од 300 до 1.000 евра у зависности од трасе кретања миграната, а осталим новцем плаћани су трошкови пребацивања миграната и наканде члановима групе.

Припадници групе су илегалне мигранте са подручја Прешева или Бујановца возили до Суботице, где су их скривали на више локација до илегалног пребацивања.

Раније је сапштено да је пребацивање страних држављана рађено ноћу, пешке, зеленим појасом границе Србије и Мађарске, у рејону места "Макова седмица" на подручју Србије и места Аштокхалом у Мађарској.

Сумња се да су тако пребацили 18 држављана Србије махом Албанаца са подручја КИМ, девет државаљана Сирије и два лица чије држављанство није утврђено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво