Дик Марти: Неки сведоци на Косову су већ убијени

Специјални известилац Савета Европе Дик Марти упозорио је да су "неке особе", које су требале да сведоче пред новим судом за злочине ОВК, већ убијенe. Мартијева изјава уследила je дан пошто је код Глоговца убијен Бедри Цури, наводни сведок новоформираног суда.

"Заштита сведока је највећи проблем. Имамо информације да су неки већ убијени како би се заташкали трагови злочина", рекао је Дик Марти, преноси приштински дневник Бота сот.

Тело Бедрија Цурија пронађено је код Глоговца. Неименовани извори у Приштини тврде да је Цури, некадашњи припадник Ослободилачке војске Косова, био сведок тужилаштва за процесе који ће бити вођени пред судом за ратне злочине ОВК у Хагу.

Цури је, током сукоба на Косову, био припадник 114. бригаде ОВК назване "Фехми Ландровци", а директни надређени био му је Ајваз Бериша, познат и под ратним надимком "командант Тигар". Бериша је после рата био саветник у министарству трговине Косова, професор на факултету за физичку културу, а сада је конзул у Франкфурту.

Цури је убијен хицем у главу, недалеко од школе у селу Горња Коротица.  

Дик Марти је, истовремено, упозорио на "неспособност" Еулекса и УНМИК-а да заштите сведоке на Косову и спрече цурење информација.

Проблем заштите сведока пратио је једина два суђења командантима ОВК пред Хашким трибуналом, па су Рамуш Харадинај и Фатмир Љимај ослобођени због недостатка доказа. У случају против Харадинаја, наводно, убијено је најмање пет сведока.

О проблему заштите сведока Савету безбедности УН у неколико наврата жалили су се главни тужиоци Трибунала, Карла дел Понте и Серж Брамерц.

Специјални суд за злочине ОВК формиран је на основу извештаја Дика Мартија о везама кључних команданата албанских герилаца са злочинима и организованим криминалом. Очекује се да оптужнице буду подигнуте до краја године. 

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 24. апр 2016, 02:15) - anonymous [нерегистровани]

Jasna priča

Nemojte da nas čudu što se uni čude što ne mogu da zaštite svedoke. Dajte molim vas... pa sva ta soldateska zajedno je kriva za sve što se dešavalo, i i dan danas nam okupiraju deo teritorije sa svojim pajtašima kriminalcima.

I one da se čude? To njihovo iščuđavanje pije vode koliko i turska borba protiv terorista.

(недеља, 24. апр 2016, 00:18) - anonymous [нерегистровани]

Pa...

...ta ubistva su ujedno i neoborivi dokazi da su optuženi KRIVI, jer jedino oni imaju motiv za sve te likvidira.!

(субота, 23. апр 2016, 18:44) - anonymous [нерегистровани]

"Mrtva usta"

to sto rekoste je, na zalost, teska istina. No, ne smijemo gubiti nadu i veru u Boga, da ce ipak jedan svedok preziveti.

(субота, 23. апр 2016, 17:50) - A.Semjonov [нерегистровани]

Pravna drzava

Izraelu ni jedan svedok nije nestao.

(субота, 23. апр 2016, 17:45) - anonymous [нерегистровани]

Marti

Izuzetno pošten čovek znam ga jer ima stan u mestu u Švajcarskoj gde ja radim

(субота, 23. апр 2016, 17:35) - anonymousb [нерегистровани]

Mrtva usta

Euleks i Unmik i ne žele da zaštite svedoke jer ko zna do koga bi se moglo stići kad bi svedočili.