Суђење Младићу, тужиоци оспоравају веродостојност вештака

Тужиоци Хашког трибунала оспоравали су на суђењу Ратку Младићу веродостојност вештака одбране за судску медицину Зорана Станковића, наводећи да је Станковић у јесен 1995. године пренео Младићу да му енглеска обавештајна служба може помоћи да "скине оптужницу" Трибунала.

Током унакрсног испитивања, тужиоци су у судници пустили снимак разговора генерала Младића и доктора Станковића, који је 9. октобра 1995. године у Бањалуци тајно начинио Младић.

Током разговора, Младић позива Станковића да говори гласније, пошто је "у рату оглувео".

У то време, Трибунал је генерала Младића већ оптужио за геноцид над око 7.000 Муслимана у Сребреници.

Касете са аудио снимцима и Младићеве ратне записе, српске власти су заплениле током претреса његовог стана у Београду 2008. године.

Такође, током разговора Станковић обавештава Младића да се у Лондону састао са "шефом енглеског обавештајног одељења" и да су "они пуно тога питали за вас".

"Да ли бисте ви пристали да они стану иза вас. Мислим да су они моћни да скину оптужнице", пита на снимку Станковић генерала Младића.

"Може било ко да ми помогне. Нека скину, ако могу. Мене може да тужи било ко, ја не дајем пет пара", гласио је Младићев одговор.

Младић је рекао и да не признаје Трибунал и да му може судити само његов народ.

У судници, Младић је поновио да "не даје пет пара".

Станковић је објаснио да је у Лондону боравио на позив британске новинарке Норе Белоф, која му је рекла да је "била обавештајац у Русији и Француској", на основу чега је он "закључио да је она представник службе".

Пре него што му је пуштен снимак, Станковић је у судници негирао да је у Лондону са британским обавештајцима разговарао о Младићу и повлачењу оптужнице против њега.

"Ја сам толико мали у односу међународни суд и имам толико мало утицаја да нисам тако нешто могао да изјавим", навео је Станковић.

Заступници оптужбе у понедељак ће наставити да пуштају снимак разговора Младића и Станковића.

Оспораван Станковићев стручни кредибилитет 

Тужиоци су поткопавали и Станковићев стручни кредибилитет, доказујући да је он у свом раду чинио исте ствари које је замерио вештаку оптужбе Џону Кларку.

Станковић је у главном исказу замерио Кларку што је изводио претпоставке о узроку смрти особа ексхумираних из масовних гробница у руднику Томашица код Приједора и гробница повезаних са падом Сребренице.

Тврдио је да је немогуће тачно утврдити узрок смрти будући да су тела била "скелетизована" или "сапонификована".

Тужиоци су, међутим, цитирали да је патолог Кларк управо то нагласио у свом извештају, који је Станковић критиковао.

Штавише, тужиоци су предочили Станковићеве извештаје са процеса Насеру Орићу и генералу Радиславу Крстићу у којима је он износио претпоставке о узроку смрти особа пронађених у масовним гробницама.

"Ја само кажем да се може основано претпоставити, а не тврдим да су нанете повреде изазвале смрт. Не тврдим да је смрт била насилна", одговорио је Станковић.

Осврћући се на Станковићеву тврдњу да је "немогуће" да је Кларк у једној лобањи из Томашице пронашао "шест метака", како је написао у свом извештају, тужиоци су вештаку одбране показали фотографије те лобање.

"Након што сам видео фотографије, тачно је оно што је Кларк написао", прихватио је Станковић.

Одговарајући на питање тужиоца да ли то што су нека од ексхумираних тела имала више слојева одеће значи да су убијени били борци, као што је у свом налазу навео преминули вештак одбране Душан Дуњић, Станковић је одговорио да се о томе "не може изјашњавати".

Међутим, оставио је отвореном могућност да вишеслојна одећа показује да жртве нису страдале у летњим месецима 1992. односно 1995. године, како тврди оптужба.

Станковић је остао при свом исказу са ранијих суђења, који му је цитирао тужилац, да су биле "стрељане" особе чији су посмртни остаци пронађени везаних руку, ногу и са повезима преко очију.

Ипак, рекао је да је могуће да је неким од убијених, услед труљења меког ткива, платнена трака коју су носили око главе могла у гробници спасти преко очију.

Унакрсно испитивање патолога Станковића, тужиоци ће наставити у понедељак, 25. априла.

Генерал Младић оптужен је и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у шест општина имао размере геноцида, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи