Одбрана оспорава порески дуг, суд поново саслуšшава веšштака

Одбрана Мирослава Мишковића наставила је у Специјалном суду да оспорава вештачење поводом обрачунатог пореза, за који Мишковићи тврде да никада није ни постојао. Суд је наложио да се вештак Весна Милојевић позове на рочиште, како би одговрила на примедбе одбране која тврди да њено вештачење није урађено у складу са законом.

Мишковићу се суди за помагање сину Марку у утаји пореза по одбитку од капиталног добитка из пословања путарских предузећа, а оптужен је и за кривично дело злоупотребе службеног положаја због наводног извлачење пара из путарских предузећа.

Стучни саветник одбране Мишковића, професор Правног факултета Дејан Поповић сматра да Мишковићи не дугују порез, и критиковао је налаз вештака Весне Миловић, која је закључила супротно.

"Опорезује се само реализовани новчани добитак, а не могућ", рекао је Поповић, који је имао примедбе и на начин обрачуна пореза.

Одбрана је приложила суду и налаз ревизорске куце КПМГ, која је такође закључила да нема основа за порез који је треба да плати Мишšковић.

Мишковићев бранилац Зденко Томановић је предложио да суд наложи ново вештачење, а судско веће је одлучило да поново саслушšа вешšтака Весну Милојевић, како би одговорио на сва питања стручног сарадника одбране.

Након тога ће донети одлуку о предлогу за ново вештачење.

Мишковићу је суђење због здравствених проблема у децембру 2015. године раздвојено од процеса против његовог сина и осталих оптужених.

Марко Мишковић је осуђен због утаје пореза на три и по године затвора и новчану казну од осам милиона динара, уз обавезу да његово предузеће "Мераинвест" плати порез од око 320,3 милиона динара.

Мишковић се наиме терети да је Марку помогао у избегавању уплате пореза по одбитку за капитални добитак из трговине акцијама ПЗП Ниш.

Мишковић и његов син Марко били су ухапшени у децембру 2012. године.

После вишемесечног боравка у притвору пуштени су да се бране са слободе, уз јемства од више милиона евра, а пасоши су им и даље у судском депозиту и не могу да напусте боравиште без одобрења суда.

Суд је наложио да се вештак финансијко-економске струке Весна Милојевић позове на рочиште, како би одговрила на примедбе одбране која тврди да њено вештачење није урађено у складу са законом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво