Осуђени Марко Мишковић и Мило Ђурашковић

У Специјалном суду у Београду изречене су пресуде Марку Мишковићу и Милу Ђурашковићу. Мишковић је осуђен на три године и шест месеци затвора због утаје пореза, а дужан је да плати осам милиона динара. Мило Ђурашковић је осуђен на седам година затвора и казну од шест милиона динара због оштећења крушевачке Фабрике мазива ФАМ и утаје пореза. Због недостатка доказа, суд је Мишковића, Ђурашковића и остале окривљене ослободио оптужби за оштећење путарских предузећа.

Скоро четири сата, судија Маја Илић читала је пресуду и њено образложење.

Четворо оптужених у овом случају је ослобођено оптужби: Милутин Гашевић, Здравко Рашо, Предраг Филиповић и Зоран Михаиловић, а остали су осуђени на казне од једне године до пет година затвора због оштећења крушевачке фабрике мазива.

Данашњом пресудом Дејан Јефтић осуђен је на четири године затвора, Ристо Ристић на пет година, Боро Јелић осуђен је на три године, Бранислав Јовановић на три године, Љиљана Костић три године, Срђан Филиповић осуђен је на две године затвора.

Живојин Петровић је осуђен на две године и шест месеци затвора и новчану казну од пола милиона динара, а Јадранка Бардић на годину дана кућног затвора и новчану казну од 250.000 динара.

Оптужени су такође обавезани да солидарно уплате 3,14 милијарди динара у буџет.

Суд је утврдио да власник фирме "Мера инвест" Марко Мишковић није платио порез приликом купопродаје акција Предузећа за путеве Ниш – укупно, 320 милиона динара.

Судско веће наводи да му је у томе помогло двоје оптужених. Мишковић, који није присуствовао изрицању пресуде, дужан је да тај новац уплати у буџет, уколико пресуда постане правоснажна.

"Без обзира на његову младост и интересовања за која је тврдио да их има, знао је за постојање пореске обавезе, али је свесно прикрио чињенице о томе", навела је Илићева.

Власник "Нибенс групе" Мило Ђурашковић и остали оптужени појавили су се у суду. Ђурашковићу ће време проведено у кућном притвору бити урачунато у казну. 

Марко Мишковић, Мило Ђурашковић и још шест особа ослобођени су оптужби за злоупотребе у предузећима за путеве. Тужилаштво је тврдило да је из тих компанија извлачен новац, што је на крају довело до њихове пропасти. У оптужници се наводи да су те фирме оштећене за више од 16 милијарди динара, а Суд да за то нема доказа.

"Тужилаштво је тврдило да су радње оптужених извршене по закону, али са незаконитим циљем. Постоји сумња у погледу чињеница и суд је у тој ситуацији био дужан да реши у корист оптужених", навела је судија.

Данашња пресуда је првостепена, па оптужени, њихови браниоци, као и Тужилаштво за организовани криминал имају право да уложе жалбу Апелационом суду у Београду.

Против Мишковића и Ђурашковића, као и још осам оптужених, кривични поступак је покренут 2012. године због сумње да су оштетили путарска предузећа за више милиона евра. 

Власнику "Делта холдинга" Мирославу Мишковићу пресуда данас није изречена, јер му је суђење због здравствених разлога раздвојено крајем прошле године, а наставак суђења заказан је за 8. април.

Током суђења, Тужилаштво за организовани криминал је предложило суду да изрекне високе затворске казне за све окривљене у овом процесу, а за поједине и новчане казне.

Браниоци оптужених тражили су ослобађајуће пресуде тврдећи да нема доказа да су злоупотребили службени положај или учинили друга дела за која се терете.

Оптужницом Тужилаштва за организовани криминал оптужени се терете да су финансијским малверзацијама путарска предузећа, у периоду од 2005. до 2010. године, оšштетили за 16,95 милијарди динара, а буџžет Србије за 472 милиона динара.

Случај у вези са Фабриком мазива у Крушевцу покренут је годину и по раније.

С обзиром на то да је већина оптужених за путарска предузећа и на оптужници за ФАМ, поступци су спојени и у фебруару 2015. је кренуло обједињено суђење пред судским већем судије Маје Илић, које је судило ФАМ-у.

Судија Маја Илић каже да је у изрицању пресуде изоставила Мишковићево име како би се избегле спекулације у погледу кршења претпоставке невиности.

Мишковић, његов син Марко и Ђурашковић били су ухапшени у децембру 2012. године.

После вишемесечног боравка у притвору пуштени су да се бране са слободе, уз јемства од више милиона евра, а пасоши су им и даље у судском депозиту и не могу да напусте боравиште без одобрења суда.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи