Хашки трибунал данас изриче првостепену пресуду Караџићу

Поводом оптужби за ратне злочине и геноцид у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. године, Хашки трибунал ће данас изрећи првостепену пресуду првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу. Директан пренос изрицања пресуде можете пратити на Другом програму РТС-а од 14 часова.

Караџић ће пресуду судског већа, којем председава судија Огон Квон, слушати у судници, пошто се налази у притвору Хашког трибунала.

Караџић је након вишегодишњег бекства и скривања под лажним идентитетом "доктора Дабића", ухапшен 18. јула 2008. године, и недељу дана касније из Београда је изручен Трибуналу у Хагу.

Суђење му је почело званично у октобру 2009. године, а завршено је 2014.

Током суђења званично се бранио сам – без адвоката, али уз помоћ стручног правног тима.

На сутрашњу пресуду и Караџић и Тужилаштво Хашког трибунала имаће право да уложе жалбу.

Оптужницом Хашког тужилаштва Караџић се терети за геноцид, умешаност у геноцид, ликвидације, убиства, кажњавања, депортацију, нехумане акте и остале злочине почињене према Муслиманима, Хрватима и осталим цивилима – несрпском становништву у Босни и Херцеговини током рата у тој бившој југословенској републици.

У две тачке је оптужен за геноцид, а у преосталих девет тачака за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумана дела, терорисање цивилног становништва, незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца.

Оптужбе против Караџића сажете су и усредсређене на: етничко чишћење у БиХ 1992-95; кампању терора против цивила током опсаде Сарајева у исто време; узимање особља УН за таоце у мају и јуну 1995, као и геноцид у Сребреници у јулу 1995.

Та кривична дела су, поред геноцида, у пет тачака квалификована као злочини против човечности, а у четири као кршење закона и обичаја ратовања.

Број општина у којима су почињена кривична дела је 27.

Караџžић је оптужницом – заједно са командантом Војске РС Ратком Младићем – означен као кључни учесник у заједничком злочиначком подухвату чији је циљ био трајно уклањање, путем злочина, Муслимана и Хрвата са територија које су Срби сматрали својим широм БиХ.

Поред ВРС, у том подухвату учествовале су ЈНА / Војска Југославије, МУП Србије и српске паравојне снаге.

Као "додатне злочиначке подухвате" Караџžића и Младића, тужиоци наводе "ширење терора међу цивилним становништвом Сарајева преко кампање снајперисања и гранатирања", затим "елиминисање босанских Муслимана из Сребренице" и "узимање за таоце особља Уједињених нација".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво