Одбијен Караџићев захтев за имунитет

Судије Хашког трибунала одбациле захтев Радована Караџића за имунитет од суђења, уз оцену да му се може судити чак и да је тајни споразум са Холбруком постојао.

Хашки трибунал одбацио је жалбу Радована Караџића на првостепену одлуку којом је одбијен његов захтев за обуставу поступка, заснован на тврдњи да му је имунитет 1996. гарантовао изасланик САД Ричард Холбрук.

Бивши председник Републике Српске оптужен је за геноцид и злочине против човечности над несрбима и узимање међународних талаца у БиХ 1992-95. године.

У одлуци, жалбено веће Трибунала нагласило је да "чак и да су тврдње Караџића о споразуму с Холбруком доказане, то не би ограничило надлежност Трибунала, нити би на други начин било обавезујуће за суд".

Аргументи током суђења

Аргументе о споразуму с Холбруком, Караџић може изнети током суђења, а они могу бити размотрени приликом одређивања казне, ако до тога дође, пише у одлуци жалбеног већа.

У захтеву за обустављање поступка, поднетом крајем маја, Караџић је тврдио да му је Холбрук, делујући у име САД, али и Савета безбедности УН, гарантовао имунитет у замену за повлачење са чела РС, током преговора са председником Србије Слободаном Милошевићем у Београду, 18. и 19. јула 1996. године.

Судско веће председавајућег Ијана Бономија одбацило је тај захтев одбране, утврдивши да Холбрук, током преговора о повлачењу Караџића у јулу 1996. године није био овлашћен да делује у име Савета безбедности УН, из чега произлази и да његова наводна обећања Караџићу нису обавезујућа за Трибунал.

Ту одлуку, жалбено веће Трибунала је потврдило, одбацујући Караџићеву жалбу.

"Жалбено веће подсећа да је један од основих циљева међународних кривичцних судова и трибунала да окончају некажњивост и обезбеде кривични прогон и кажњавање тешких кршења међународног хуманитарног права. Особе оптужене за такве злочине не могу легитимно очекивати имунитет од кривичног прогона. Жалбено веће сматра да чињенице које су наводно подстакле такво очекивање код оптуженог Караџића не представљају изузетак од наведеног правила", пише у правоснажној одлуци.

Караџић: Нећу учествовати "суђењу-представи"

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић упозорио је Хашки трибунал да неће учествовати у "суђењу-представи", ако му суд не буде дао довољно времена да се припреми за процес.

У данас објављеном поднеску Жалбеном већу Трибунала, Караџић је назначио да "жељно очекује да изнесе истину о томе шта се догодило у Босни" и да је та "истина неугодна за државе које су створиле и подржавају Трибунал".

"Караџић, међутим, једноставно не може пристати да започне суђење које ће бити неправично од почетка. Премда веома жарко жели да има свој дан у судници, Караџић неће учествовати у 'суђењу-представи' у којем је само једна страна имала могућност да се припреми и представи своју верзију догађаја", нагласила је одбрана у поднеску.

Караџић је ухапшен у Београду 21. јула прошле године, а у Хаг је пребачен девет дана касније.

У првом појављивању пред Трибуналом, одбио је да се изјасни о кривици, после чега је судија Бономи у спис, у складу са правилима, увео да је оптужени изјавио да није крив.

По најави претресног већа, суђење Караџићу требало би да почне 21. октобра.

Председавајући судија О Гон Квон наговестио је, међутим, прошле недеље да би почетак процеса могао бити одложен, ако до сутра не буде објављена одлука жалбеног већа о Караџићевом захтеву да му буде одобрено додатно време за припрему пре него што суђење почне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи