Селаковић: Нема поступка за изручење радикала Хагу

Министар правде Никола Селаковић изјавио је да није покренут поступак за изручење троје радикала Хагу, већ да је у току поступак пред српским судом.

"Нема никаквог покретања или окончавања поступка нечијег изручења. Постоје поступци који се воде пред нашим надлежним органима, а то је Посебно одељење Вишег суда у Београду", рекао је Селаковић упитан да ли је Србија покренула поступак за изручење троје радикала.

Селаковић је напоменуо да ми имамо своје прописе којих се придржавамо, напомињући да медије више занима сензационализам.

Министар правде је напоменуо да држава још није добила одговор о томе како то да Хашки трибунал није одобрио лечење Здравка Толимира, који је недавно преминуо у притвору тог суда.

"Исто тако не добијамо никакве аргументоване одговоре и гаранције да се генералу Милошевићу и Милану Мартићу, који се налазе на издржавању казне у Естонији, пружа третман који се може сматрати људским третманом и који није тортура", нагласио је Селаковић. 

Министар је изјавио и да ће се максимално заложити да се разоткрије позадина убиства премијера Зорана Ђинђића, као и да је уверен да држава не штити никога ко би могао да има везе са тим.

Упитан због чега Влада није још објавила јавно извештај анкетне комисије Жарка Кораћа о пропустима у обезбеђењу Ђинђића, Селаковић је рекао да му није познато да је такав захтев поднет влади Александра Вучића, а да у време подношења првог захтева 2008. није био министар у Влади.

"Нисам био министар у Влади 2008, већ сам био жестока опозиција, али ми је занимљиво да је тада окосницу Владе Србије чинила управо странка чији је председник био Ђинђић и да та влада није то урадила. Мени није познато да је поднет такав захтев, што не значи да није, а не могу да се изјасним о ствари која ми није позната. Да, ја сам за то да се разоткрије свака позадина убиства Ђинђића и лично и са функције коју обављам и у складу са својим надлежностима, апсолутно ћу се трудити да то максимално подржим", рекао је Селаковић.

Напоменуо је да је Законом о заштити тајности података јасно прописано како се одређени подаци под ознаком тајности откривају и како се штите и који могу бити разлози за то, те да за све постоје процедуре.

"Не верујем да држава која је осудила одређена лица и огласила их кривим за убиство председника Владе има било какав разлог или основ да било кога од тих лица штити. Мислим да ова држава никога тако не штити", рекао је Селаковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара