Настављен поступак за рехабилитацију Милана Недића

Пред Вишим судом у Београду сведочењем монахиње мати Јевросиме настављен је поступак по захтеву за рехабилитацију Милана Недића, председника српске владе за време окупације у току Другог светског рата.

Босиљка Кујунџић, односно мати Јевросима из манастира Тројеручица, посведочила је да ју је влада Милана Недића избавила из немачког логора Тополска шупа у Београду.

Суду је детаљно испричала како су њу и њену породицу усташе из Сарајева транспортовале за Београд возом и предале Немцима, који су их затворили у логор.

"Милан Недић је ургирао да се из логора деца разместе по кућама Београђана", навела је мати Јевросима.

Напоменула је да је она смештена код неког доктора, а још петоро деце код других угледних људи.

На почетку данашњег рочишта пуномоћник предлагача рехабилитације, адвокат Зоран Живановић, оспорио је валидност записника о саслушању Недића од 9. јануара 1946. године, који је саставила Комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача, јер не садржи потписе ни Недића ни оних који су га саслушали.

Живановић је истакао да је тај записник такође непоуздан као доказ јер је на 14. места изостављена изјава Недића, а уместо текста стоје три тачке.

Пуномоћник предлагача одустао је данас од предлога за сведочење проф. Косте Чавошког и истовремено предложио да у наставку поступка сведочи историчар из Панчева Владимир Сужњевић и Вељко Ђурић, избеглица који је преживео усташки прогон из Хрватске.

Све време трајања данашњег рочишта присталице као и противници рехабилитације певали су четничке и партизанске песме носећи заставе и друга обележја.

Инцидената није било, а испред зграде суда приметан је био повећан број полицајаца.

Недићеви потомци затражили су од суда да га рехабилитује, односно да поништи Уредбу Владе ФНРЈ којом је проглашен за народног непријатеља и на основу које су му одузета грађанска и имовинска права.

Милан Недић никада није био осуђен, нити је против њега подигнута оптужница.

Наводно је у притвору извршио самоубиство, а никада није објављено где је сахрањен.

Поступак по захтеву за рехабилитацију изазвао је негодовања у јавности, будући да један део грађана сматра да је Недић злочинац и да суд треба да одбије рехабилитацију.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво