Сутра наставак поступка рехабилитације Милана Недића

У Вишем суду у Београду сутра би требало да буде настављен поступак правне рехабилитације председника пронацистичке владе Србије у Другом светском рату Милана Недића.

На рочишту које је заказано за 10.00 часова предвиђено је да буде саслушан тадашњи представник Управе исељавања Словенаца Никола Милованчев.

Претходно је саслушан Жарко Видовић, који је у време рата био у Савезу комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) у Сарајеву. Навео је да је Старо сајмиште, логор на данашњем Новом Београду у којему су убијене хиљаде људи, у првом реду Јевреја, био у надлежности усташке Независне Државе Хрватске, а не Недићев логор.

Међу седам предложених сведока су и универзитетски професор Коста Чавошки и историчар Бојан Димитријевић.

Поступак рехабилитације почео је 7. децембра 2015, седам година након што су захтев за рехабилитацију поднели Српски либерални савет, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима и породица Недић.

Почетак процеса рехабилитације изазвао је велике полемике у јавности – противници тврде да се Србија рехабилитацијом сарадника окупатора ставља на страну поражених у рату и обавља ревизију историје, док други сматрају да је Недића убио комунистички режим и да је без судске одлуке проглашен за квислинга и ратног злочинца.

Милан Недић је био председник српске владе у периоду нацистичке окупације. Земљу је напустио крајем 1945. године, али је убрзо ухапшен у Аустрији и враћен у Југославију.

Недићу није суђено, јер је 4. фебруара 1946. године извршио самоубиство скоком са прозора истражног затвора.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво