Затворске казне за припаднике "саобраћајне мафије"

Апелациони суд у Београду правоснажно је осудио 16 припадника групе, познате као "саобраћајна мафија", на казне од пет месеци до седам и по година затвора.

Они су оштетили осигуравајућа друштва наплатом измишљене штете на основу фалсификоване документације о саобраћајним несрећама које се нису догодиле, објављено је на сајту суда.

Правоснажна пресуда изречена им је 10 година од покретања поступка 2006. године, пошто им је пресуда већ једном била укинута.

Пресудом Апелационог суда одбијене су оптужбе против четворо окривљених због наступања апсолутне застарелости кривичног гоњења, док је у односу на двојицу окривљених пресуда преиначена а у односу на све остале потврђена.

Први на оптужници Слободан Кнежић правоснажно је осуђен као организатор групе на јединствену казну од седам година и шест месеци затвора.

Против другооптуженог, суорганизатора Зорана Станојевића, судски поступак је раздвојен.

Правоснажном пресудом осуђенима је такође наложено да оштећеним осигуравајуцим друштвима врате новац са припадајућим каматама, а изречене су им и мере забране вршења позива, делатности и дужности од шест месеци до три године.

Осуђени су за кривична дела преваре, примање и давање мита, фалсификовање службених исправа.

Апелациони суд је преиначио првостепену пресуду и, уместо на 15 месеци затвора осудио Зорана Ђорђевића због примања мита на годину дана кућног затвора.

Суд је Бранка Костадиновића због фалсификовања службене исправе осудио на девет месеци затвора.

Због наступања апсолутне застарелости кривичног гоњења одбијена је оптужба према Милораду Бабићу за превару, Александру Атанасковићу за давање мита и према Доброславу Лаћарку за фалсификовање службене исправе.

Против Светлане Глишић је кривични поступак раније је обустављен такође због застарелости.

У преосталом непреиначеном делу првостепена пресуда је потврђена, наводи Апелациони суд.

Суд је потврдио казне којом је на три године затвора осуђен Лазар Попјованов, Дарко Мркић на две године и 11 месеци, Петар Томашевић на годину и по, а Аресен Жужа на две године затвора.

Пера Манчић, Слободан Ђошовић, Душан Ђурковић и Саша Срећковић су осуђени на по 14 месеци затвора, Живомир Смиљанић и Манојло Трнинић на по девет месеци и Драган Јоксимовић на 15 месеци затвора.

Душан Бокан, Горан Мандић и Бранко Костадиновић осуђени су на по 10 месеци затвора.

Оптужница у овом случају подигнута је 11. децембра 2006. године, а група је откривена захваљујући убаченом полицијском агенту.

Припадници групе су осуђени јер су током 2005. и 2006. године ангажовали полицајце који су за новац - од 500 до 1.000 евра, сачињавали фалсификоване записнике о "увиђају" саобраћајних незгода које се нису догодиле, а затим измишљену штету наплаћивали од осигуравајућих друштава, оштетивши их за више стотина хиљада евра.

Оштећени су "Дунав осигурање", "Делта осигурање", "Винер штедише" и друга осигуравајућа друштва у Србији за више стотина хиљада евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи