Читај ми!

Тачи на листи оптужених за злочине ОВК?

Хашим Тачи би могао да буде међу онима који ће бити оптужени пред Специјалним судом за злочине ОВК до краја године, рекао је за АФП неименовани западни дипломата, преноси Дојче веле.

У тексту се наводи да ће оптужнице бити засноване на резултатима до којих су у истрази дошšли чланови специјалног тела које је ЕУ формирала 2011. како би се испитали наводи из извешšтаја Савета Европе.

Бивши главни туžжилац тог тела је јошš 2014. изјавио да су резултати истраге поприлично конзистентни и да "обухватају „чврсте доказе" који омогућавају да се оптужžе неки руководећи људи ОВК за злочине против Срба, Рома, других етничких мањина и албанских политичких противника.

"На основу тога, Тачи би могао да спада у оне који ће бити оптуžжени до краја године", рекао је за агенцију АФП неименовани западни дипломата, додајући да ће солидно припремљен процес против најутицајније политичке фигуре Косова зависити од тога „ко је спреман да сведочи против њега.

Исти дипломата који је желео да остане анониман констатује да ће Тачијев избор на функцију председника Косова ипак "„подићи улог за сваку оптужžницу".

Нови шšеф Специјалног суда за злочине ОВК Дејвид ШŠвендиман је недавно нагласио да избором на председничко место Тачи није нити стекао имунитет, нити има право на амнестију, подсећа Дојче веле.

У опшšирној анализи агенције АФП о ситуацији на Косову, подсећа се да је Савет Европе у свом извешšтају 2011, када је Хашšим Тачи био премијер, изнео тешšке оптуžжбе да је Тачи на челу мреже која функционишšе слично мафији, и која је умеšшана у убиства, отмице и трговину људским органима заробљених или отетих Срба.

Дојче веле наводи да су и Срби и Албанци на Косову скептични када је реч о циљевима и мотивацији новог суда.

Аналитичари сматрају да је застраšшивање сведока највећа препрека, док су неки сведоци већ умрли, а друге лошšе слуžжи памћење.

Поставља се питање заšшто та суђења нису била могућа за време управе УН или заšшто то није урадио Еулекс? Требало би подсетити да су сведоци нестајали или су умирали под сумњивим околностима јоšш за време претходних суђења вођама ОВК, наводи Дојче веле.

Немачки медији за досадаšшњи неуспех правосуђа наводе два узрока – зид ћутања „као код Коза ностре“ и то да се западна политичка елита помирила са постојећим односом моћи на Косову.

Тачи је под међународним притиском подржžао оснивање Специјалног суда, али његови политички противници, међу којима су његови бивšши саборци, противе се том кораку, означавајући га неуставним и називајући га увредом за герилску борбу.

Медији са немачког говорног подручја у својим анализама ствари виде неšшто друкчије – Тачијева хипотека већ тешšко оптерећује земљу огрезлу у корупцију и криминал.

У опшšирном тексту у Ноје цирхер цајтунг (NZZ) јошš прошšлог лета је констатовано да је ОВК као ратни плен након рата преузела бензинске пумпе и до данас држžи вешšтачки високу цену бензина, да је Тачи на челу једне интересне пирамиде која делује на мафијашšки начин, али и да је својевремено немачка обавешšтајна служžба БНД у својим извешšтајима навела да је Тачи наручивао убиства.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво