Читај ми!

Сниматељ ТВ Н1: Снимак инцидента прегледала БИА

Суђење жандармима који се терете за напад на браћу премијера и градоначелника Београда Андреја Вучића и Предрага Малог током Параде поноса настављено је сведочењем сниматеља ТВ Н1 у Палати правде у Београду.

Сниматељ ТВ Н1 Слободан Шпанић који је камером забележио инцидент на раскрсници улица Светозара Марковића и Бирчанинове, рекао је да су он и колегиница Јелена Зорић на углу тих улица чули буку и лупњаву након чега је укључио камеру и почео да снима.

"У буци и лупњави више пута сам чуо речи 'Лези доле'", рекао је Шпанић и додао да се фокусирао на снимање и да није примећивао детаље и оно што се дешавало око њега.

Шпанић је додао да су он и Јелена Зорић имали јасно видљиве новинарске легитимације и да их полиција није зауставила нити легитимисала.

"После минут и по прекинуо сам снимање након што су у кадар 'улетела' полицијска возила", казао је Шпанић, додавши да је сат и по од инцидента полицајцима у цивилу показао снимак, након чега је један рекао: "То је то".

Шпанић је рекао да га је након извесног времена позвао директор ТВ Н1 Југослав Ћосић и рекао да снимак треба да се однесе у БИА и да ће он доћи да узме снимак заједно са представницима БИА.

"Камера са снимком предата је БИА и након прегледа материјал који је трајао око 15 минута враћена је са снимком на којем ништа није дирано", рекао је Шпанић и додао да је БИА направила копије снимка.

Јелена Зорић није се појавила на рочишту због здравствених разлога.

Припадник нишког одреда Жандармерије Мирослав Бадић који је присуствовао инциденту и обезбеђивао Параду поноса, рекао је да су четворица оштећених брзим ходом кренула ка кордону полиције на углу Светозара Марковића и Бирчанинове улице.

Према његовим речима, један од четворице оштећених, приликом покушаја жандармерије да их легитимише, нешто брзо извадио из џепа и вратио, да су сва четворица одбијала наређења и говорила: "Ко сте ви? Немате право".

"У гурању и кошкању које је уследило један од оштећених ухватио је за заштитну опрему командира Предрага Ћирковића, ударац ногом задобио је Винко Христов, а колега Драган Савић је са асфалта подигао пиштољ", испричао је Бадић.

Навео да су његове колеге у рукама држале палице, али није могао да каже да ли их је неко употребио.

Бадић је сведок тужилаштва, али је тужилац имао примедбе на његово сведочење јер се није подударило са раније датом изјавом.

Један од бранилаца оптужених је у једном тренутку упитао Бадића: "Како бисте окарактерисали понашање Александра Вучића?", што је изазвало смех у судници.

Наставак суђења заказан је за 16. мај.

Оптужницом Вишег јавно тужилаштво жандарми Предраг Митровић, Славко Стојановић, Драган Савић, Далибор Ђорђевић, Златко Гигић, Бобан Лекић, Митар Милосављевић и Раде Матић терете се да су починили кривично дело напада на војно лице у вршењу службе у стицају са кривичним делом злостављања и мучења.

Окривљенима се оптужницом Вишег јавног тужилаштва у Београду на терет ставља и кривично дело злоупотребе службеног положаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи