Влада наредних дана о налогу Хашког трибунала

У редовном извештају Трибуналу о мерама које које Влада Србије предузима да испуни налог Трибунала за хапшење Петра Јојића, Вјерице Радете и Јова Остојића, правни заступник Србије Саша Обрадовић каже да ће предмет бити изнет пред Владу на поновно разматрање наредних дана. Србија ће известити Савет безбедности о "невољама које јој је створио Трибунал, у овом, као и са њим повезаном предмету против оптуженог Војислава Шешеља".

Влада Србије обавестила је Хашки трибунал да ће наредних дана размотрити предлог да предмет против троје чланова Српске радикалне странке, које је Трибунал оптужио за непоштовање суда, буде упућен на одлучивање Вишем суду у Београду. 

Истовремено, Влада Србије је најавила да ће Савет безбедности УН "подробно известити о невољама које јој је Међународни трибунал створио у овом, као и са њим повезаном предмету против оптуженог Војислава Шешеља".

То је у редовном извештају Трибуналу о мерама које које Влада Србије предузима да испуни налог Трибунала за хапшење Петра Јојића, Вјерице Радете и Јова Остојића навео правни заступник Србије Саша Обрадовић.

"На састанку који сам имао у Београду, 20. фебруара 2016. године, обавештен сам да ће предмет бити изнет пред Владу Србије на поновно разматрање наредних дана, с предлогом да буде прослеђен на даљи редовни поступак надлежном органу. По Закону о сарадњи Србије са Међународним трибуналом, тај надлежни орган је судија за претходни поступак Вишег суда у Београду", пише у Обрадовићевом извештају расправном већу, који је поднет 23. фебруара, а Трибунал га је данас објавио.

Обрадовић је нагласио и да су "разлози досадашњег застоја" у спровођењу Трибуналовог налога за хапшење "поверљиви". Он је подвукао да није добио "овлашћење да са претресним већем подели поверљиве детаље о озбиљним проблемима са којима се надлежни органи Републике Србије суочавају у извршењу налога... а који су довели до даљег застоја".

То је, како сугерише Обрадовић, последица чињенице да је расправно веће претходно објавило захтев Србије председнику Трибунала да процес против троје радикала уступи правосуђу Србије, иако је тај поднесак био поверљив.

"С друге стране, претресно веће је својим досадашњим одлукама и ставовима показало да их ти разлози надаље и не интересују, јер по правилима Међународног суда они не представљају основ за одлагање извршења судског налога", написао је Обрадовић.

Влада Србије, на крају извештаја, пружа уверавање Трибуналу да јој "није циљ да штити оптужене од кривичног гоњења".

"У досадашњем процесу сарадње са Међународним трибуналом, Србија је постигла резултате какве још ниједна држава чланица УН није постигла... Ту чињеницу не би требало губити из вида", закључио је Обрадовић.

Налог за хапшење троје радикала Трибунал је издао 13. јануара прошле године, а Београд до данас није поступио по њему. Из данашњег Обрадовићевог извештаја произлази да је Србија, у марту прошле године, упутила поверљиви приговор на тај налог, али да га је Трибунал, прошлог јуна, одбацио као неоснован.

Због несарадње у овом предмету, Трибунал је, у октобру прошле године, Србију пријавио Савету безбедности УН.

Трибунал је Радету, Јојића и Остојића оптужио због утицања на сведоке и ометања правде у поступку против лидера СРС ;Војислава Шешеља.

Оптужница је подигнута још 30. октобра 2012, а суд у Хагу објавио ју је тек 1. децембра 2015. уз образложење да то чини зато што званични Београд није оптужене ухапио.

По оптужници, Јојић, Радета и Остојић "застрашивали су, узнемиравали, нудили мито" двојици сведока у процесу Шешељу.

На заседању посвећеном напорима Србије да налог за хапшење споведе, одржаном 10. фебруара, председавајући судија Алфонс Ори позвао је Србију да "без одлагања" ухапси и у Хаг изручи троје радикала, констатујући да Београд не сарађује и не чини ништа да налог за хапшење спроведе.

Обрадовић је тада узвратио да Влада Србије мора да води рачуна о "политичко-безбедносним аспектима" сарадње са Трибуналом, будући да сматра да "ситуација од краја 2014. није нимало једноставна", о чему је суд, према његовим речима, детаљно известила у поверљивим поднесцима.

У току је, како је Обрадовић казао 10. фебруара, ;"политичко-безбедносно процењивање", Министарство правде Србије "спроводи опширне консултације", а "органи поступају у складу са Законом о сарадњи с Трибуналом".

Влада Србије "није разумела потребу председника Трибунала да у октобру 2015. Србију пријави Савету безбедности УН због несарадње", нагласио је Обрадовић.

Подсетио је да таква пријава никада није била поднета против Француске, која је одбила да, у сличном поступку због непоштовања суда, Трибуналу изручи бившу портпаролку хашког тужилаштва Флоренс Артман.

Француска, како је прецизирао Обрадовић, налог за хапшење Артманове није спровела од 2011.

"За људе у Србији, то је доказ да нису све чланице УН равноправне пред Трибуналом", подвукао је заступник Србије.

Однос судије Орија према Обрадовићу, Влада Србије је, потом, оценила као "бахат", а премијер Александар Вучић је због тога упутио писмо председнику суда.

Оптужени Јојић, Радета и Остојић више пута су изјавили да се неће добровољно предати Трибуналу, што је рекао и њихов лидер Војислав Шешељ, коме би Трибунал 31. марта требало да изрекне пресуду по оптужници за злочине над Муслиманима и Хрватима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи